Sector immobiliari

Standard & Poor’s alerta que el preu de la vivenda a Espanya caurà el 2023 i el 2024

Una de les agències de qualificació més importants del món espera que els preus caiguin un 2,5% el 2023 i un 1% el 2024

L’agència nord-americana creu que «el mercat trigarà temps a ajustar-se plenament a uns tipus d’interès més alts» a l’Eurozona

Standard & Poor’s alerta que el preu de la vivenda a Espanya caurà el 2023 i el 2024
1
Es llegeix en minuts

El preu de la vivenda s’enfronta a dos anys de correcció. Segons l’últim informe de previsions d’Standard & Poor’s, una de les dues agències de qualificació més importants del món; els preus cauran un 2,5% el 2023 i un 1% el 2024. A nivell europeu, Sylvain Broyer, economista en cap per a EMEA de S&P Global Ratings, afirma que «els preus de la vivenda disminuiran, però no s’enfonsaran, en la majoria dels països de la regió durant el 2023 i fins al 2024 en d’altres». L’economista creu que no hi haurà cap repunt fort en els preus mínim fins al 2025.

¿Per què passarà això? La forta pujada dels tipus d’interès per part dels bancs centrals ha tingut un impacte directe en el cost del deute i amb això en les taxes hipotecàries, en aquelles que estaven en variable. «El mercat trigarà temps a ajustar-se plenament a uns tipus d’interès més alts, i alguns països trigaran més que d’altres», assenyalen des de S&P. El mercat podria arribar a trigar fins a deu mesos a ajustar-se.

Notícies relacionades

Com a catalitzador positiu, l’agència apunta que «el passat ha demostrat que els preus de la vivenda a Europa són bastant inelàstics a la baixa, i els forts impulsors actuals —com l’oferta limitada, un mercat laboral fort, l’elevada riquesa de les llars i el que semblen ser canvis en les preferències— poden atenuar l’efecte de la pujada dels tipus d’interès».

Espanya no serà el país on més caurà la vivenda. Standard & Poor’s pronostica retrocessos del 4,4% per a Portugal. En línia amb Espanya, els preus cauran un 2,5% als Països Baixos, un 2,2% a Suècia i un 2% a Bèlgica, Irlanda i Alemanya. De cara al 2024, els preus es mantindran plans o pujaran a tots els països, a excepció d’Alemanya, Bèlgica i Espanya. Per al 2025, l’agència estima pujades per a tots els països europeus analitzats.