Carburants

Temor a Itàlia amb el preu de la gasolina: ¿quan arribarà a Espanya?

Els consumidors italians llancen una bateria de demandes

  • Noves notícies de la gasolina que no agradaran als conductors

  • Guerra de descomptes a les gasolineres

Temor a Itàlia amb el preu de la gasolina: ¿quan arribarà a Espanya?

Epi_rc_es

2
Es llegeix en minuts
EFE

Els carburants han assolit preus molt elevats en els últims dies a Itàlia, on el gasoil ha arribat a vorejar els 2,5 euros per litre en algunes autopistes italianes, segons la denúncia de l’associació de consumidors italiana més gran, Codacons, que ha presentant «denúncies davant 104 fiscalies d’Itàlia i la Guàrdia de Finances perquè investiguin el fenomen».

Codacons ha analitzat els preus comunicats pels operadors i ha trobat que, al tram de l’autopista A1 entre Roma i Milà, la gasolina costava aquest dissabte 2,392 per litre, i el gasoil, 2,479 euros.

L’augment també ha sigut notable a les illes: a Vulcano, a les Eòlies (sud-oest), el gasoil va arribar als 2,349 euros per litre, alhora que la gasolina es va situar en 2,239 euros, i a La Maddalena (Sardenya), la gasolina va pujar a 2,087 euros per litre, i el gasoil, a 2,229 euros. A Ischia (centre-oest) un litre de gasolina costava 2,054 euros, i el de gasoil, 2,104 euros.

«Els preus dels carburants semblen estar fora de control, i després del fre a la rebaixa dels impostos especials (a partir de l’1 de gener) estem assistint a fortes pujades de les llistes de preus als sortidors de tot el territori, la magnitud de les quals no sembla en absolut justificada per l’evolució dels preus del petroli», ha afirmat el president de Codacons, Carlo Rienzi.

«Per això hem presentat una denúncia davant 104 fiscalies de tot Itàlia i davant la Guàrdia de Finances per demanar-los que investiguin els preus de la gasolina i el gasoil per esbrinar qualsevol especulació o pujada de preus injustificada», ha explicat.

Suècia, Finlàndia i Itàlia

També l’associació Assoutenti ha denunciat aquesta escalada de preus. «En l’actualitat, el nostre país, amb una mitjana d’1,891 euros per litre, ocupa el tercer lloc de la UE pel preu més alt del gasoil, només per darrere de Suècia i Finlàndia, alhora que ocupem el quart lloc en el cas de la gasolina (1,827 euros per litre)». El fenomen ha generat les suspicàcies en els consumidors d’altres països, com Espanya, que es pregunten si el fenomen es repetirà al nostre país.

Notícies relacionades

Però, «abans de la pujada dels impostos especials, Itàlia ocupava el dotzè lloc a Europa per al gasoil i el desè per a la gasolina. Si només es tenen en compte els impostos, Itàlia ocupa el primer lloc en fiscalitat del gasoil, amb ni més ni menys que 0,958 euros d’impostos per cada litre de gasoil».

Les organitzacions alerten també de l’efecte d’aquesta pujada dels preus dels carburants amb un augment dels costos de transport que pot arribar al 85%, fet que influirà en els preus dels productes a la venda.