Sentència del TSJ de Madrid

Tallar-se a la cuina mentre es teletreballa pot ser un accident laboral

  • El TSJ de Madrid reconeix una cobertura professional a un empleat que va anar a la cuina a buscar un got d’aigua i que es va tallar mentre treballava des de casa

Tallar-se a la cuina mentre es teletreballa pot ser un accident laboral

JORDI OTIX

2
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Si un treballador està teletreballant des de casa, s’aixeca un moment per anar a la cuina a buscar un got d’aigua i es talla, aquest incident té la qualificació d’accident laboral. Amb la cobertura a nivell mèdic a través de la mútua que això implica. Així ho ha reconegut el Tribunal Superior de Justícia de Madrid (TSJM) en una sentència recent en la qual considera que activitats com beure aigua no són alienes a la rutina laboral i que per això l’empresa li ha de donar cobertura professional. L’alt tribunal de la capital espanyola no és l’únic que ha dictat una interpretació d’aquest estil, ja que existeixen altres sentències de jutjats, com el social de Càceres, que va considerar una caiguda d’un treballador mentre anava al lavabo de casa seva com a accident laboral.

30 de juliol del 2020. Un administratiu del Canal de Isabel II està teletreballant des de casa i té set. S’aixeca un moment de la cadira per anar a buscar un got d’aigua, però té mala sort i, quan agafa l’ampolla de vidre, que tenia a sobre de la placa de cocció, li rellisca, cau, es trenca i li provoca un tall en un tendó d’una mà. 20 minuts més tard aquest treballador es troba al centre d’atenció primària, és atès per un metge i poc després del migdia ja ha passat per quiròfan per suturar i reparar el tall.

Al principi el doctor que li expedeix la baixa mèdica li emet un informe per incapacitat temporal derivada d’un accident no laboral, ja que les lesions s’assimilen a les d’un accident domèstic. No obstant, al ser un accident produït durant la jornada laboral, el treballador recorre la decisió, que acaba als tribunals. Al principi, el jutjat social de primera instància emet una decisió en contra del treballador, «ja que, tenint en compte la manera com es va produir, no va ser fruit del treball, ja que l’actor no estava executant cap tasca professional en aquell moment», recull la sentència.

Podria haver passat a l’oficina

Notícies relacionades

En canvi, posteriorment, el Tribunal Superior de Justícia de Madrid li ha acabat donant la raó al considerar que una activitat com beure aigua és intrínseca a la vida humana i que és part inherent de la jornada laboral. És a dir, tot treballador, en algun moment o altre de la seva jornada laboral, ha de beure aigua. I, de la mateixa manera que si estigués a l’oficina i en algun moment hagués d’aixecar-se per anar a beure aigua podria patir un accident com el que va viure a casa, el fet que hagi tingut lloc teletreballant no implica que no sigui de condició laboral.

Els alts magistrats critiquen la interpretació del jutjat de primera instància, que entén que per a un teletreballador només seria accident de treball aquell que tingués lloc mentre l’empleat està assegut a la cadira i davant de l’ordinador. «L’accident va tenir lloc en horari de treball i dins de l’espai físic configurat com el seu domicili particular. L’activitat que va produir l’accident no ens sembla aliena a la que hem considerat com una activitat normal en la vida laboral; beure aigua al lloc on se suposa que té un accés més fàcil. No és, doncs, una actuació estranya. Ni tan sols té lloc fora d’aquest recinte físic», recull la sentència.