Any nou

Així és com l’arribada del 2023 afecta la butxaca: pujada de pensions i rebaixa de l’IVA d’alguns aliments

Pugen les tarifes en 11 autopistes dependents de l’Administració General de l’Estat

Així és com l’arribada del 2023 afecta la butxaca: pujada de pensions i rebaixa de l’IVA d’alguns aliments
5
Es llegeix en minuts
EFE

Les pensions, el salari mínim (SMI) i l’ingrés mínim vital (IMV) registren increments des d’aquest diumenge, 1 de gener, dia en què també comença a aplicar-se la rebaixa o supressió de l’IVA d’alguns aliments, de manera que seran una mica més barats.

A continuació figuren alguns elements de la vida quotidiana que pugen, baixen o es mantenen igual amb el començament del 2023.

Pensions

La pujada de les pensions el 2023 serà del 8,5%, una revalorització que es va calcular amb la dada d’inflació de novembre i que s’aplicarà a les contributives i a les de les classes passives.

Les pensions no contributives s’incrementaran el 15% conforme a l’acord entre el Govern i EH Bildu en el marc de la negociació pressupostària en el Congrés.

Salari mínim

El salari mínim interprofessional (SMI) pujarà entre un 4,6% i un 8,2%, fins als 1.046 o 1.082 euros mensuals en 14 pagues –des dels 1.000 euros actuals–, atenent l’informe elaborat pel comitè d’experts del Ministeri de Treball.

Tot i que les negociacions continuaran al gener, ja que els sindicats han demanat que l’alça sigui del 10% i la patronal, del 4%. L’aplicació de la pujada, quan s’aprovi, serà de caràcter retroactiu amb data de l’1 de gener.

Cotitzacions

La base màxima de cotització també es revaloritzarà el 2023 un 8,5%. A aquest increment se suma a l’entrada en vigor del mecanisme d’equitat intergeneracional (MEI), que comporta una alça de 0,6 punts de les cotitzacions, dels quals 0,5 seran pagats per l’empresa i 0,1, pel treballador.

Atur

També es recupera el 2023 el 60% de la base reguladora de la prestació d’atur des dels 6 mesos. Beneficiarà unes 300.000 persones, que rebran una prestació amb una millora mitjana de 100 euros més al mes.

Salari dels funcionaris

El pressupost per al 2023 contempla una alça salarial del 2,5% per a empleats públics més un altre punt variable que estarà condicionat a la inflació de 2022 i 2023 i a l’avenç del PIB en els dos exercicis.

Ingrés mínim vital

L’ingrés mínim vital (IMV) puja un 15% fins als 565,37 euros mensuals, als quals s’ha de sumar un complement addicional en funció del número de menors que hi hagi a la llar i l’edat que tinguin.

IVA dels aliments

Des de l’1 de gener s’elimina l’IVA dels aliments de primera necessitat com el pa, les farines panificables, la llet, el formatge, els ous, les fruites, les verdures, les hortalisses, els llegums, les patates i els cereals, mentre que es redueix a la meitat, del 10% al 5%, en olis i pastes.

Telecomunicacions

Movistar pujarà els preus al gener una mitjana del 6,8% com a conseqüència de l’increment dels costos que ha patit el sector (Movistar Max s’incrementarà un 5,6%; Movistar Ilimitado, un 6,7% i Movistar Ilimitadox2, un 6,1%).

Per la seva banda, Vodafone pujarà 4 euros de mitjana les seves tarifes a finals de gener (2,5 euros de mitjana en els plans de només mòbil i 5,5 euros de mitjana en els plans convergents).

Autopistes de peatge

Les tarifes en onze autopistes dependents de l’Administració General de l’Estat pugen a partir d’avui un 4%. Es tracta de l’AP-51, AP-61, AP-53, AP-66, AP-7 Alacant-Cartagena, AP-7 Màlaga-Guadiaro, AP-68 i AP-71, AP-9, AP-6 i AP-46.

Gas

L’any comença amb un increment del preu en la tarifa regulada del gas, la tarifa d’últim recurs (TUR), que el primer trimestre de 2023 puja de mitjana un 8,67% en les tarifes individuals.

Per a un client mitjà que tingui la TUR 1 –per a consums menors o iguals a 5.000 kilowatts hora (KWh) a l’any amb aigua calenta–, la revisió suposa un augment del 7,54% en la seva factura anual sense impostos.

Les tarifes TUR veïnals sí que notaran un descens aquest nou any, que serà d’entre l’1,7 i el 2%, segons el consum.

Butà

La bombona de butà començarà l’any en els 18,58 euros i el preu tornarà a ser revisat el tercer dimarts de gener del 2023, si bé fins al 30 de juny continuarà limitat a un màxim de 19,55 euros.

Electricitat.

Quant a l’electricitat, els peatges que s’inclouen a la factura (destinats a cobrir els costos de les xarxes i la retribució a les companyies de distribució i transport per les seves inversions) baixaran un 1,05% de mitjana el 2023.

En el cas dels càrrecs de la factura (destinats a cobrir les primes a les renovables, la meitat dels sobrecostos dels sistemes elèctrics extrapeninsulars i les anualitats del dèficit del sistema elèctric), el Ministeri per a la Transició Ecològica ha proposat rebaixar-los un 9,21% per al 2023.

Carburants

Sense el descompte del Govern, que suposava una rebaixa d’uns 11 euros per un dipòsit mitjà de 55 litres i que decau amb caràcter general amb el canvi d’any, ja que només es mantindrà per a col·lectius professionals i el transport per carretera, la gasolina costava l’última setmana 1,565 euros de mitjana a Espanya i el gasoil, 1,643 euros.

Transport

Les tarifes aeroportuàries, que es reflecteixen en el preu dels bitllets d’avió, es congelen a partir de març del 2023, determinant que l’ingrés màxim per passatger ajustat (imaaj) sigui de 9,77 euros.

En els trens, el preu dels bitllets senzills de Rodalies, Mitjana Distància i Avant seguiran congelats el 2023 després que el Govern, al prorrogar la gratuïtat i els descomptes del transport públic per a viatgers habituals, hagi decidit, un any més, no revisar les tarifes.

Els títols gratuïts de Rodalies i Mitjana Distància de Renfe, així com els descomptes del 50% dels abonaments Avant han quedat prorrogats durant un any.

Als autobusos, amb l’aprovació de la gratuïtat dels abonaments i títols multiviatge de les línies de titularitat estatal el 2023 i ja que les condicions de recurrència són molt flexibles, la situació dels bitllets senzills no s’ha abordat encara.

Notícies relacionades

El ministeri ha finançat descomptes del 50% en els abonaments i títols multiviatge de 42 línies d’autobús interurbà de titularitat estatal entre l’1 de setembre i el 31 de desembre del 2022, mesura que es prorroga fins a l’1 de febrer, que serà gratuït a fi d’evitar asimetries entre els diferents modes de transport terrestre.

Correu postal

Des de l’1 de gener entraran en vigor les noves tarifes de Correus, de manera que el preu de la carta nacional ordinària amb un pes de fins a 30 grams, el producte més utilitzat, s’incrementarà un 4%, 3 cèntims d’euro, i passarà a una tarifa de 0,78 euros.