CONNECTIVITAT | Retransmissió en directe

La Xarxa i Betevé realitzen emissions al núvol gràcies a la xarxa de 5G Catalunya

El pilot 5G Catalunya, una de les adjudicatàries d’ajudes al desenvolupament de pilots 5G de Red.es, ha portat a terme una demostració d’una emissió de televisió multicàmera utilitzant una xarxa privada de 5G

La Xarxa i Betevé realitzen emissions al núvol gràcies a la xarxa de 5G Catalunya
3
Es llegeix en minuts

El pilot 5G Catalunya ha portat a terme la demostració d’un cas d’ús d’edició, realització i emissió d’un programa de televisió multicàmera al núvol utilitzant una xarxa privada de 5G. Han participat en aquest projecte la Xarxa, Betevé, Cellnex Telecom, Lenovo, Más Móvil, Nae i TVU Networks.

La demostració es va realitzar a l’informatiu ‘Btv notícies migdia’ de les 13.30 h del dimecres 21 de desembre. El programa, que es va emetre des dels platós del mitjà de comunicació públic de Barcelona, va incloure una connexió en directe multicàmera des del Parc del Centre del Poblenou utilitzant la tecnologia 5G.

El projecte ha validat la utilitat de les xarxes privades 5G per a contribucions multicàmera. Així, la Xarxa i Betevé han utilitzat la xarxa del projecte 5G Catalunya, disponible gràcies a Cellnex, Lenovo i Más Móvil, per contribuir i editar al núvol simultàniament múltiples senyals de càmera de televisió en directe mitjançant la solució de TVU Networks.

El sistema de contribucions i realització remota ofert per TVU Networks permet rebre continguts des de diferents càmeres i telèfons mòbils i editar-los en un servei al núvol per a la seva emissió en directe o per al seu posterior ús en diferit.

Cinc senyals de vídeo de manera simultània

En concret, els continguts es van servir des d’una càmera facilitada per Betevé i des d’una càmera robotitzada, així com des de diversos telèfons mòbils, que configuraven una contribució simultània de fins a cinc senyals de vídeo.

Gràcies a les motxilles proporcionades per TVU Networks i a l’aplicació mòbil TVU Anywhere, ha sigut possible sincronitzar, al servidor al núvol, les diferents càmeres i contribucions de telèfons mòbils. Una vegada al núvol, el sistema de producció remota TVU Producer va permetre seleccionar la composició de pantalla i barrejar el senyal de les diferents càmeres. El contingut realitzat es pot distribuir a través d’internet o les xarxes socials, o es pot baixar del núvol fins als estudis de Betevé per integrar-lo amb la resta de continguts en l’emissió a través de TDT.

Una opció de transmissió barata, fiable i de qualitat

Una opció de transmissió barata, fiable i de qualitatEl ‘product manager’ de Cellnex Telecom Xavi Redon, que ha liderat aquest cas d’ús, ha destacat que «durant la demostració s’ha pogut comprovar que la xarxa 5G és capaç de transportar diversos senyals de càmera en resolució HD fins al núvol, realitzar el senyal d’aquestes càmeres des d’una ubicació diferent mitjançant la funcionalitat de producció remota, i finalment emetre aquest contingut en directe amb una latència baixa». Així mateix, Redon ha afegit que «el pilot 5G Catalunya ha demostrat que la gravació i transmissió a través d’acabables 5G és un recurs barat i flexible, que aporta una qualitat suficient per a algunes de les connexions que necessiten portar a terme els radiodifusors». El CEO de la Xarxa, Marc Melillas, ha valorat aquesta tecnologia: «Les xarxes privades 5G ens permetran utilitzar motxilles portàtils per realitzar contribucions fins i tot en places totalment plenes o en zones on actualment no hi ha prou cobertura. Aquesta tecnologia facilitarà la realització de retransmissions que fins ara eren complicades, com les jornades castelleres». Per la seva banda, el director de Betevé, Sergi Vicente, ha ressaltat que «les eines de realització al núvol en combinació amb les xarxes privades 5G i les motxilles de contribució aporten un plus de flexibilitat i fiabilitat, perquè un no s’haurà de preocupar de la disponibilitat d’amplada de banda durant l’esdeveniment».

UNA GRAN FITA DE LA CONNECTIVITAT

Temes:

5G