Sector financer
El Banc Sabadell repeteix podi aquest any en la revalorització a la borsa
CaixaBank també se situa al capdavant en un exercici dominat per la tornada als tipus d’interès positius
Per segon any consecutiu, el Banc Sabadell ocupa el podi de la revalorització a la borsa amb un ascens del 50,69% fins a situar la seva capitalització en gairebé 5.000 milions d’euros. Per calcular aquestes valoracions, en les quals destaca aquest exercici la banca gràcies a les pujades dels tipus d’interès, que han trencat sis anys de preu dels diners negatius, no es consideren els valors que s’han incorporat a l’índex durant l’any, ja que no han completat l’exercici, que són els casos de Fluidra i Rovi el 2021. És la primera vegada que un banc repeteix com a valor de més revalorització durant dos anys seguits. (El 1994 i el 1995 hi figura el BBVA, ja que és la denominació actual de l’entitat. Però no correspon a aquesta sinó a algun dels bancs que avui l’integren, com les antigues Argentaria, Bilbao o Biscaia).
Tot i que no ha aconseguit seguir en l’elit després de CaixaBank, després de l’absorció de Bankia el 2021, amb una capitalització de 27.500 milions i una revalorització del 51,53%. L’entitat presidida per José Ignacio Goirigolzarri i de la qual Gonzalo Gortázar és el conseller delegat s’està beneficiant de l’alça de tipus a la banca, que proporciona més ingressos i l’alça del marge d’interessos en el sector.
La singularitat del Sabadell és que repeteix podi per segon exercici consecutiu i té a veure amb el desembarcament de l’equip que encapçala el conseller delegat César González-Bueno, queen va agafar les regnes el març de l’any passat, i que ha girat l’entitat com un mitjó una vegada fallit l’intent de fusió amb el BBVA. Segons el parer dels analistes, el banc que presideix Josep Oliu ha aprofitat l’entorn favorable al conjunt de la banca que suposen les alces de tipus d’interès. Els inversors veuen amb bons ulls la reconversió empresa, que ha aconseguit recompondre les ràtios de capital pels quals se l’havia penalitzat. El banc ha millorat en solvència, eficiència i rendibilitat, segons els analistes. La millora en la remuneració a l’accionista és un altre dels factors que han marcat la seva evolució. El banc ha anunciat un augment del ‘pay-out’ a un mínim del 40%, cosa que suposa una pujada significativa des del 31,8% de l’any anterior. Dels menys de 2.000 milions a què va arribar a valer, un preu de saldo, s’ha disparat fins a gairebé els 5.000 milions.
Notícies relacionadesUn altre dels factors destacables ha sigut la decisió de no vendre la filial britànica TSB. L’entitat ha tancat recentment un acord amb el regulador del Regne Unit que dona carpetada amb 55,75 milions als problemes tecnològics que va registrar en la seva plataforma tecnològica el 2018. TSB s’ha convertit a més en un dels grans actius del Sabadell. Aquesta filial britànica suma set trimestres consecutius de contribució positiva al grup, guanya 103 milions de lliures (117,95 milions d’euros) i assoleix un ROTE del 7,8%. Al setembre va acabar amb una contribució positiva als comptes del Grup Banc Sabadell de 93 milions d’euros, davant els 82 milions d’euros del mateix període del 2021.
La recuperació del Sabadell després dels problemes que va tenir a finals del 2020 després de trencar amb el BBVA agafa velocitat. El banc va guanyar 709 milions d’euros entre gener i setembre, un 91,9% més que en el mateix període de l’any passat i un 33% més del que va obtenir en tot el 2021 (530 milions). De fet, el benefici en els tres primers trimestres és a prop del que va registrar en tot el 2019, l’últim exercici prepandèmia (768 milions).
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- La transformació de la ciutat La plaça de les Glòries entra en la recta final de la seva metamorfosi
- Ciclisme Crítiques a l’UCI per la mort de la suïssa Muriel Furrer
- LLIGA F (1-8) El Barça torna a lluir-se contra el Madrid CFF en un duel amb polèmica
- PREMIER LEAGUE El City guanya i l’afició demana a Guardiola en català que segueixi
- El repte de la dependència Les filles carreguen més amb la cura dels avis
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Benestar a les empreses Lideratge, la clau de la salut mental a la feina
- Multimèdia | Guerra a Israel i Gaza: així evoluciona el conflicte
- 1,5 petabytes per emetre la Copa Amèrica de vela
- Premi BBVA a la Sostenibilitat Empresarial. El procés La sostenibilitat, en l’adn de les empreses