Comptes públics

El Senat avala els tercers pressupostos del Govern

Els comptes es ratifiquen sense esmenes per la qual cosa s’aproven definitivament

El Senat avala els tercers pressupostos del Govern

David Castro

2
Es llegeix en minuts

El ple del Senat ha aprovat aquest dimarts de manera definitiva la llei de Pressupostos Generals de l’Estat per al 2023, que inclou una pujada de pensions del 8,5%, la gratuïtat del servei de Rodalies o una rebaixa de l’IRPF per a les rendes baixes.

La cambra alta ha aprovat la llei sense incloure cap esmena, amb la qual cosa el pressupost queda aprovat de manera definitiva sense necessitat de tornar al Congrés. Aquests són els tercers pressupostos del Govern de coalició i, previsiblement, també els últims, ja que el calendari de tramitació d’uns eventuals comptes del 2024 coincidiria amb la dissolució de les Corts i la campanya electoral.

Entre les mesures incloses en els comptes públics figura una pujada de pensions del 8,5%, del salari dels empleats públics del 2,5%, l’extensió al 2023 de la gratuïtat del servei de Rodalies, una dotació de 28.692 milions per a projectes associats al pla de recuperació o la pròrroga del bo lloguer jove.

Pel costat dels ingressos, els comptes recullen una rebaixa de l’IRPF per a rendes baixes, una pujada de les rendes del capital per a rendes altes, una rebaixa de l’impost de societats per a micropimes o la baixada de l’IVA per a productes d’higiene íntima femenina.

Els Pressupostos van comptar al Congrés amb el suport del PSOE, Unides Podem, el PNB, EH Bildu, el PDECat, Coalició Canària, Més País, Compromís i el PRC, als quals s’han unit al Senat Més per Mallorca, PAR i l’Agrupació Socialista de La Gomera.

La ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, ha celebrat l’aprovació d’uns comptes que permetran «superar les dificultats de l’escenari internacional», així com enfortir els serveis públics i el teixit productiu, mentre ha agraït el suport a tots els grups per prioritzar el «consens».

En un ple travessat per la decisió del Tribunal Constitucional de suspendre les dues esmenes que havien de modificar el poder judicial, el debat ha transcorregut amb moderació i ha tancat amb la intervenció de la senadora socialista Eva Granados, que ha valorat que els comptes donen «estabilitat i certesa».

També han defensat el seu suport la senadora d’ERC Sara Bailac, per ser «útils» a la ciutadania; la del PNB María Dolores Etxano Varela, per la necessitat de comptar amb uns pressupostos «adaptats a les situació econòmica i social del moment», i la de Bildu Idurre Bideguren, pels avenços «socials, econòmics i territorials» incorporats als comptes.

El senador del PAR Clemente Sánchez-Garnica ha justificat el vot de la seva formació a les partides per a Aragó acordades amb el Govern, un suport que també ha mostrat Més Madrid i Compromís, que han retirat les seves esmenes, i el PRC, perquè els Pressupostos «són bons» per a Cantàbria.

Entre els que han rebutjat els Pressupostos, el senador del PP Francisco Javier Fragoso ha assegurat que els comptes «tenen com a únic objectiu mantenir (al Govern) més mesos a la Moncloa» quan els espanyols «som més pobres que abans».

Notícies relacionades

La senadora de Vox María José Rodríguez de Millán ha carregat contra uns «comptes al servei de la propaganda del Govern», mentre que el senador de Ciutadans Miguel Sánchez López ha criticat la falta d’inversions a Múrcia i JxCAT ha criticat el «no a tot» del Govern.

Terol Existeix finalment ha negat el suport al no acceptar-se la seva exigència d’incrementar en les bonificacions les cotitzacions en províncies despoblades.