Mercat laboral

Els treballadors perden 1.100 euros de sou en un any per la inflació

  • El sou mitjà se situa en 2.120 euros bruts al mes després de pujar el 4,2% durant l’últim any

Els treballadors perden 1.100 euros de sou en un any per la inflació

RICARD CUGAT

1
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

L’escalada de preus li ha costat a la butxaca dels treballadors, de mitjana, un total d’1.138,56 euros l’últim any. Gairebé 95 euros de minva cada mes. Així es deriva de comparar les últimes dades de l’enquesta de costos laborals publicada aquest divendres i les xifres d’IPC per a aquell mateix període. I és que la inflació, malgrat que s’ha anat moderant en els últims mesos, continua pujant a un ritme substancialment més alt que els sous.

Notícies relacionades

Les dades publicades per l’INE situen el cost salarial mitjà en el tercer trimestre d’aquest any en 2.120 euros bruts al mes, després de pujar el 4,2% durant l’últim any (en termes desestacionalitzats). L’IPC en aquell mateix període va pujar més del doble, concretament el 8,9%. D’aquest diferencial surten els 95 euros mensuals (o 1.138 euros en un any) que haurien d’haver apujat els salaris per augmentar en paral·lel als preus.

On més han augmentat els salaris en termes bruts és en l’hostaleria, un sector en què els empresaris s’han vist obligats a incrementar nòmines per captar el personal que els faltava. Bars, restaurants i hotels paguen, de mitjana, el 12,1% més de sou per una jornada completa que fa un any arribava fins a un total de 1.592,9 euros bruts al mes. És el sector que més ha incrementat les seves nòmines, tot i que també és el que continua pagant pitjor als seus treballadors. On millor es cobra és a la banca i activitats financeres, amb una nòmina mitjana de 3.822 euros bruts al mes.