Acord patronal i sindicats

Desconvocada la vaga de neteja d’edificis: els salaris pujaran un 10,25% fins al 2025

  • CCOO i UGT pacten amb la patronal del sector per renovar el conveni col·lectiu i anul·len les aturades

Desconvocada la vaga de neteja d’edificis: els salaris pujaran un 10,25% fins al 2025
1
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

No hi haurà vaga al sector de la neteja d’edificis i locals de Catalunya. CCOO i UGT han arribat a un acord amb la patronal del sector per a un nou conveni col·lectiu i aquest dimecres a la tarda han firmat la desconvocatòria de les aturades a la seu del Departament de Treball de la Generalitat, que ha mediat entre les parts. Els salaris de les treballadores del sector –eminentment feminitzat– pujaran un 10,25% fins al 2025, segons el pacte divulgat per les centrals als seus associats.

L’amenaça de vaga i negociació posterior ha permès als sindicats convocants desencallar un conveni que portava mesos congelat i sense aparences de resoldre’s. Ho han fet, no obstant, a costa de pactar uns increments per a aquest any que suposaran una pèrdua de poder adquisitiu per als treballadors. El 2022 i sense efectes retroactius els salaris pujaran un 1,5%. És a dir, a efectes pràctics el 3% pactat per a l’any que ve es convertirà en un 4,5% a partir de l’1 de gener. Posteriorment el 2024 els salaris pujaran un 2,5% i el 2025 un altre 3,25%.

Notícies relacionades

Les centrals firmen perdre poder adquisitiu avui a costa d’uns increments per sobre de la mitjana del firmat abans de la crisi de preus. Un altre element que han introduït al marge de salaris és la regulació de l’ús del fix discontinu amb contracte a temps parcial, una figura a l’alça des de l’entrada en vigor de la reforma laboral. Allà el pacte detalla que el temps parcial no podrà ser utilitzat en cas que la càrrega de treball i l’estacionalitat del treball permeti una jornada a temps complet, amb la voluntat de blindar una obligació ja recollida a l’Estatut dels Treballadors.

CCOO i UGT també han inclòs en l’acord amb els empresaris una reducció de jornada de vuit hores anuals el 2025, passant de les 1.800 hores a l’any a les 1.792 hores. I en matèria de conciliació s’habilita un permís retribuït de tres dies a l’any per a treballadors amb familiars de primer grau en tractament de quimioteràpia i radioteràpia.