Mercats energètics

La baixada del petroli abarateix encara més els carburants a Espanya

  • La gasolina i el gasoil baixen entre un 2% i un 3% aquesta setmana respecte a l’anterior i el cru es mou en els seus nivells més baixos de l’any

La baixada del petroli abarateix encara més els carburants a Espanya
2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Els preus del petroli i dels carburants continuen a la baixa davant la previsible caiguda de la demanda per la frenada econòmica causada per l’espiral inflacionista. Segons l’últim butlletí petroler de la Unió Europea publicat aquest dijous, el litre de gasolina costa de mitjana aquesta setmana a Espanya 1,688 euros, un 2,4% menys que la setmana passada i un 4,7% menys que fa un mes. El de dièsel, per la seva banda, ha baixat a 1,763 euros, un 3,1% i un 10,1% menys, respectivament. 

Aquestes baixades es produeixen en vigílies que el Govern hagi de decidir si prorroga l’any que ve el descompte generalitzat de 20 cèntims per litre de combustible que va activar l’1 d’abril després de la invasió d’Ucraïna. L’Executiu ha donat pistes que preveu limitar-lo «a qui més ho necessita, ja sigui per raons professionals, ja sigui per nivell de rendes de les famílies», com va apuntar la ministra de Transició Ecològica, Teresa Ribera, i també ha indicat la vicepresidenta econòmica, Nadia Calviño. 

Els combustibles, de fet, són més barats que quan va entrar en vigor el descompte: un 7,1% per sota en el cas de la gasolina i un 3,9% en el del gasoil. Tot i això, els seus preus segueixen per sobre del nivell que marcaven just abans de la invasió d’Ucraïna per part de Rússia: un 5,7% i un 19,2%, respectivament. També són més cars que fa un any, quan la brutal pujada dels preus de l’energia encara estava fent els seus primers passos (13% i 30%), i molt més cars que fa dos anys, quan la pandèmia encara estava en ple apogeu i llastava l’activitat econòmica (44% i 68%).

Petroli a la baixa

La caiguda del preu dels carburants va juntament amb l’abaratiment del petroli, produït pel temor a una forta desacceleració global o fins i tot a una recessió, que està reduint la demanda d’entregues futures de cru. De moment, no ha tingut èxit la decisió de diumenge dels grans països productors reunits a l’OPEP+ de mantenir la retallada de la producció acordada a l’octubre (reducció de dos milions de barrils diaris fins a finals del 2023) per mantenir els preus en plena entrada en vigor de les sancions al cru rus.

Notícies relacionades

El barril de ‘Brent’ del Mar del Nord, de referència a Europa, es mou aquest dijous entorn dels 77 dòlars, el seu nivell més baix de tot l’any i un 39% per sota dels 127 dòlars a què va arribar a assolir després de l’entrada de les tropes russes en territori ucraïnès. El barril de ‘West Texas’ nord-americà, per la seva banda, ronda els 72 dòlars, també el seu nivell més baix des de començament del 2022. 

Pel que fa a l’efecte de les últimes sancions europees, Banc Central de Rússia ha advertit aquest dijous que l’embargament comunitari a les exportacions de petroli per mar i la imposició d’un preu límit de 60 dòlars per barril al cru rus podria «disminuir significativament l’activitat econòmica» al país. Per la seva banda, el ministre de Finances, Antón Silúanov, ha afirmat que és «prematur» parlar de la influència en el pressupost del país del límit dels 60 dòlars imposat per la Unió Europea, el G-7 i Austràlia.