Sancions

El veto al petroli rus de la UE entra avui en vigor juntament amb el límit acordat al G-7

La UE assenyala que el límit al preu per barril acordat amb el G-7 «no afecta de cap manera la prohibició d’importar a la UE cru rus o productes de petroli»

El veto al petroli rus de la UE entra avui en vigor juntament amb el límit acordat al G-7
3
Es llegeix en minuts

La Unió Europea aplica des d’avui el seu embargament a totes les importacions de petroli rus transportades amb barco al bloc i també la prohibició de transportar el cru de Moscou venut a tercers països a un preu superior a 60 dòlars per barril, acordat per les potències del G-7.

Pactat pels caps d’Estat i de Govern en una cimera al maig, el veto a les compres de petroli rus per part dels estats membre recull una excepció per a Hongria, que es podrà proveir a través del que li arriba per gasoducte gràcies a la lletra petita que el primer ministre Viktor Orbán va esgarrapar en aquestes negociacions.

Amb tot, l’embargament europeu afecta el 90% de tot el petroli que Rússia venia abans de la guerra als socis comunitaris, que des del març han redoblat els seus esforços per reduir al màxim la seva dependència dels combustibles fòssils del Kremlin.

A més, la Comissió Europea va remarcar aquest cap de setmana que el límit al preu per barril acordat amb el G-7 «no afecta de cap manera la prohibició d’importar a la UE cru rus o productes de petroli», ni tampoc les «excepcions i derogacions específiques» que es van acordar

Van fer falta diverses reunions d’ambaixadors davant la UE per desencallar a escala europea el límit al preu del cru rus que el G-7 i altres socis internacionals com Austràlia fa mesos que persegueixen a proposta de la secretària del Tresor dels Estats Units, Janet Yellen.

Les reserves de Polònia

El principal escull va ser Polònia, que acompanyat al principi pels bàltics, exigia un límit molt inferior i també buscava la garantia que el bloc preparés un nou paquet de sancions contra Moscou. Per contra, Grècia, Xipre i Malta, els barcos dels quals transporten bona part del petroli rus a altres parts del món, advocaven per un límit que no posés en perill el negoci de les seves navilieres.

Finalment, la UE veta des d’avui el transport de petroli venut a un preu superior a 60 dòlars el barril i a més prohibeix als operadors europeus oferir serveis d’assegurança i reassegurança, intermediació o altres serveis financers a totes les navilieres que transportin cru per sobre del límit.

La mesura inclou un mecanisme de revisions cada dos mesos que permetrà ajustar a la baixa els 60 dòlars si el preu del petroli als mercats internacionals cau per sota d’aquesta xifra. L’objectiu és aconseguir que el límit sigui sempre almenys un 5% inferior al preu de mercat.

També recull un període de gràcia de 45 dies que permetrà a operadors europeus oferir serveis de transport o financers sempre que el cru hagi sigut embarcat abans d’aquest dilluns, 5 de desembre, i arribi al port de destí abans del 19 de gener.

Minar els ingressos del Kremlin

Amb aquesta sanció, la UE vol atacar una de les principals fonts d’ingressos del Kremlin per finançar la seva guerra a Ucraïna. Segons fonts comunitàries, els ingressos estatals de Rússia procedents del negoci del petroli representen el 37% del pressupost.

A més, la Comissió Europea calcula que el límit de 60 dòlars és prou baix per fer mal als comptes de Moscou (calcula que ara està comerciant barrils amb descompte a uns 65 dòlars), però també prou alt perquè part del petroli rus continuï fluint a la resta del món «a un preu limitat».

La UE vol aprofitar així el pes de la seva indústria marítima i dels seus serveis financers per al transport de petroli rus. «No serà fàcil substituir almenys a curt i mitjà termini aquests serveis europeus, o en qualsevol cas serà molt arriscat», auguren les fonts.

Notícies relacionades

Des de Brussel·les, per tant, es creu en l’existència d’«incentius» o «interessos naturals» perquè països que no formen part de l’anomenada «coalició del límit al petroli» se sumin, tot i que sigui de manera indirecta, a la iniciativa, utilitzant el límit de 60 dòlars en les seves operacions de compra diàries.

Davant això, el règim de Vladímir Putin ha amenaçat de deixar de subministrar petroli als països que recolzin o recorrin al límit al preu del cru pactat per les set principals potències del planeta.