Assignació pública

Jaume Giró, l’únic conseller de Junts que ha demanat indemnització després de sortir del Govern

  • Els ex alts càrrecs de la Generalitat tenen dret a una assignació de 2.207 euros mensuals durant 18 mesos o fins que trobin feina

Jaume Giró, l’únic conseller de Junts que ha demanat indemnització després de sortir del Govern

Ferran Nadeu

3
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Jaume Giró és l’únic conseller de Junts que ha demanat cobrar l’assignació especial per a alts càrrecs de la Generalitat una vegada que els postconvergents van trencar amb ERC i van abandonar el Govern. La resta de dirigents de Junts que seien al Consell Executiu o bé s’han reincorporat als seus llocs de treball previs a la vida pública o bé han declinat sol·licitar aquesta indemnització, tal com ha confirmat a EL PERIÓDICO el mateix exconseller.

Tots els exconsellers de la Generalitat tenen dret a percebre una assignació de 2.207 euros mensuals durant un període màxim de 18 mesos o fins que trobin feina. Aquesta prestació no té pagues extres assignades i no és compatible amb altres ingressos laborals o pensions d’origen públic. Aquest tipus d’assignacions són habituals en ex alts càrrecs de l’administració, atès el règim d’incompatibilitats existent per llei per evitar que personalitats en llocs de responsabilitat al sector públic –i amb coneixement d’informació sensible– es recol·loquin immediatament a l’empresa privada. El règim d’incompatibilitats esmentat és especialment estricte en el cas del responsable del Departament d’Economia.

Pendent de cobrament

Giró ha demanat cobrar aquesta assignació de 2.207 euros mensuals –superior als 1.519,92 euros al mes (en cas de tenir dos o més fills a càrrec) que com a màxim cobra un aturat ordinari–, tot i que encara no l’està percebent. De la mateixa manera que quan un assalariat comú és acomiadat o finalitza el seu contracte ha de dirigir-se al SEPE per cursar la sol·licitud d’atur i aquesta pot trigar fins a un mes a ser resolta i abonada, la Generalitat encara no ha cursat la seva petició i està pendent de cobrament.  

Giró ha sol·licitat l’assignació després del seu cessament mentre mesura les seves opcions per ser el candidat de Junts en les pròximes eleccions a la Generalitat. Giró té previst iniciar una gira per Catalunya i visitar agrupacions territorials del partit, així com entitats i empreses locals de pes per obtenir suports de cara a la seva hipotètica participació en les pròximes primàries de Junts.

En els últims anys han sigut diversos els consellers que han percebut aquesta assignació després de cessar en el càrrec. L’antic responsable d’Acció Exterior Alfred Bosch (ERC) va cobrar aquest pagament una vegada va dimitir després de l’escàndol del seu cap de gabinet, que presumptament va assetjar sexualment diverses treballadores del seu departament. També el van percebre Oriol Junqueras, Raül Romeva i Dolors Bassa després del seu cessament amb l’aplicació de l’article 155 de la Constitució per part del Govern de Mariano Rajoy. Aquests tres van percebre el subsidi fins a esgotar aquells 18 mesos. Els també exconsellers Meritxell Borràs, Antoni Comín, Joaquim Forn, Lluís Puig, Carles Mundó, Santi Vila i Meritxell Ruiz també el van cobrar, però no van arribar a esgotar-lo ja que hi van renunciar abans voluntàriament a l’incorporar-se a altres activitats polítiques o professionals.

Notícies relacionades

Giró era el membre del Consell Executiu amb més patrimoni d’entre tots els consellers, tant d’ERC com de Junts. Segons la declaració d’activitats, béns patrimonials i interessos dels alts càrrecs, Giró disposava quan va realitzar la declaració d’actius totals d’un valor de 7,1 milions d’euros. La majoria dels quals provenen d’un compte a Caixabank –del qual va arribar a ser director general de la Fundació Bancària la Caixa– amb 5,1 milions d’euros. 

El segon i tercer consellers amb més patrimoni també eren membres de Junts: l’avui exresponsable d’Acció Exterior, Victoria Alsina, amb un patrimoni i actius per valor de 699.183 euros, i el cessat vicepresident Jordi Puigneró, amb 627.314. El quart (i primer entre els membres d’ERC) era el president Pere Aragonès, amb 424.221 euros.