Patronal

Eleccions a la CEOE: Garamendi arrasa i revalida la presidència fins al 2026

  • L’actual líder de la patronal guanya la candidata de Foment del Treball, Virginia Guinda, i aconsegueix més del 80% dels vots

Eleccions a la CEOE: Garamendi arrasa i revalida la presidència fins al 2026

David Castro

2
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Antonio Garamendi serà president de la CEOE fins al 2026. L’actual dirigent de la gran patronal espanyola ha arrasat a les eleccions celebrades aquest dimecres i s’ha imposat amb contundència a la seva rival, la vicepresidenta de Foment del Treball, Virginia Guinda. L’empresari basc s’assegura així la presidència de l’organització de patrons i apaivaga les crítiques internes que van encoratjar la catalana a presentar-se. No hi ha hagut sorpreses d’última hora i Garamendi, que ja tenia el suport públic de les principals organitzacions territorials i sectorials, ha certificat la seva victòria aquest dimecres a l’assemblea celebrada a l’Auditori Nacional de Música, a Madrid.

El diàleg social a Espanya va parar maquines a l’espera que els empresaris celebressin les seves eleccions i ara les principals carpetes pendents tornaran a arrencar. Pensions, salari mínim o estatut del becari són algunes de les qüestions que estaven pausades a l’espera que els patrons es dirimissin entre Garamendi i Guinda.

L’absència d’un reglament electoral i el veto des de l’organització al fet que Guinda es dirigís a l’assemblea durant l’obertura de les votacions ha marcat les hores prèvies d’uns comicis que s’han resolt sense més sorpreses. I és que el guió més habitual en les anteriors –i poques– eleccions que s’han celebrat fins ara ala CEOE solia pivotar entre un resultat molt ajustat –com quan Garamendi va perdre el 2014 per pocs vots davant Juan Rosell– o una aclamació de l’únic candidat per incompareixença del rival.

Notícies relacionades

No ha sigut el cas en aquesta ocasió. La vicepresidenta de Foment del Treball va decidir a última hora saltar a l’arena per evitar que Garamendi guanyés sense oposició i no ha aconseguit trencar els ferms suports que el basc ha anat exhibint durant l’últim mes i mig.

Garamendi s’ha plantat als comicis amb el suport de la patronal madrilenya i de la valenciana, les dues territorials amb més vots junt amb la catalana Foment del Treball, que sí que ha recolzat la seva vicepresidenta. Guinda no ha aconseguit trencar aquest bloc i obtenir paperetes en aquestes dues organitzacions, i això que els seus dirigents han manifestat diferències amb Garamendi durant aquests quatre últims anys. La candidata tampoc ha pescat a Cepyme; el seu president, Gerardo Cuerva, va figurar a les quinieles per presentar-se com a potencial rival del basc. I en l’àmbit sectorial no ha tingut cap èxit, ja que la patronal de l’automòbil i gran part de les associacions industrials han recolzat Garamendi. Aquest era el nínxol que Guinda es va plantejar explotar, sense èxit finalment.