Tramitació parlamentària

L’impost a les energètiques recaptarà la meitat després de suavitzar-se al Congrés

Analistes financers estimen que els ingressos baixaran a 1.000 a l’any i que Iberdrola i Endesa pagaran la meitat

L’impost a les energètiques recaptarà la meitat després de suavitzar-se al Congrés
3
Es llegeix en minuts
Rosa María Sánchez

La capacitat recaptatòria del nou impost sobre les empreses energètiques que impulsa el Govern es veurà retallada a la meitat després dels canvis introduïts aquest dijous al Congrés dels Diputats, que deixen fora del tribut els ingressos obtinguts per les companyies a partir de la tarifa regulada de la llum i del gas i de la resta d’activitats regulades. Així almenys ho estimen analistes de Bankinter que, en un butlletí publicat aquest divendres, calculen que en lloc d’ingressar 2.000 milions a l’any amb la nova figura fiscal, l’Agència Tributària ingressarà 1.000 milions en cada un dels dos exercicis en els quals, en principi, estarà en vigor el nou tribut que ara es tramita al Parlament.

«Amb la modificació s’estima que es reduirien a la meitat els ingressos fiscals fins a aproximadament 2.000 milions d’euros (1.000 milions d’euros per any)», assenyala l’informe borsari. «Amb les noves modificacions, el sector elèctric es veu més beneficiat que les petroleres i gasistes. Dins de les elèctriques, la més beneficiada seria Endesa», afegeixen aquests analistes.

Les esmenes incorporades al Congrés també aclareixen que el nou impost només gravarà amb l’1,2% els ingressos per activitats energètiques desenvolupades dins d’Espanya, però això és una cosa que ja havia sigut tinguda en compte en els càlculs d’Hisenda. Així doncs, l’estalvi fiscal de les esmenes té a veure en exclusiva amb la decisió de deixar fora de l’impost les activitats regulades. «D’un impacte inicial de prop de 800 M€ per a Endesa (en dos anys), l’impost podria veure’s reduït a una mica menys de la meitat. Aquesta reducció representa un 2,2% de la capitalització borsària d’Endesa (19.250 milions). En el cas d’Iberdrola, la reducció podria ser similar, però l’impacte en la capitalització borsària (66.780 milions) seria menor (0,6%)».

Els càlculs dels analistes de Bankinter coincideixen en l’essencial amb els formulats pels de Banc Sabadell aquest mateix divendres. En un informe financer citat per Europa Press, Banc Sabadell opina que les noves excepcions a la tributació deixaran a la meitat l’impacte de l’impost sobre Iberdrola i Endesa i proporcionaran un estalvi menor a Naturgy. En concret, els càlculs dels analistes de l’entitat financera situen l’import del gravamen en uns 200 milions euros a l’any per a Iberdrola i Endesa, una vegada excloses les activitats regulades extrapeninsulars i PVPC i TUR, davant els 400 milions d’euros prèviament contemplats per les companyies. Mentrestant, l’impacte per a Naturgy se situaria en uns 170 milions d’euros i per a Acciona Energía en uns 50 milions d’euros.

Congrés i Senat

Notícies relacionades

En la seva tramitació parlamentària a la Comissió d’Economia, la proposició de llei per a la creació del nou impost a les energètiques també ha incorporat una esmena del PNB perquè s’exclogui de la base de gravamen els ingressos corresponents a l’impost sobre hidrocarburs, l’impost especial de la comunitat autònoma de les Canàries sobre combustibles derivats del petroli i els gravàmens complementaris a carburants i combustibles petrolífers de Ceuta i Melilla que s’hagin pagat o suportat via repercussió.

Després del seu pas per la Comissió d’Economia està previst que la proposició de llei, per la qual també es crea el nou gravamen sobre les entitats financeres i el nou impost per a patrimonis a partir de tres milions, sigui sotmesa a votació en el ple del Congrés el pròxim 24 de novembre, abans de remetre-la al Senat. L’objectiu del Govern és que la llei estigui aprovada abans del 31 de desembre perquè pugui entrar en vigor l’1 de gener, amb efectes sobre ingressos i patrimonis meritats el 2022.