Fiscalitat

Els ingressos regulats i els obtinguts a l’estranger quedaran fora del nou impost a les energètiques

Les esmenes incorporades a la proposició de llei podran baixar fins a la meitat la càrrega del nou tribut sobre algunes multinacionals

Els ingressos regulats i els obtinguts a l’estranger quedaran fora del nou impost a les energètiques
2
Es llegeix en minuts
Rosa María Sánchez
Sara Ledo

Els ingressos obtinguts per les empreses energètiques a partir d’activitats a preu regulat quedaran fora del nou impost sobre el sector que es tramita al Congrés dels Diputats. Aquest dimecres, la Comissió d’Economia del Congrés dels Diputats ha votat sense cap vot en contra una esmena pactada entre els grups parlamentaris del PSOE, Unides Podem, el PNB i PDECat a la proposició de llei per a l’establiment de gravàmens temporals energètic i d’entitats de crèdit i establiments financers de crèdit per deixar fora del nou gravamen de l’1,2% sobre els ingressos aquells obtinguts a través de la tarifa regulada PVPC d’electricitat (preu voluntari per al petit consumidor), de la tarifa d’últim recurs (TUR) del gas i del gas liquat (GLP) tant envasat com per canalització. També quedaran fora del tribut els ingressos obtinguts per les energètiques per activitats fora del territori espanyol.

En definitiva, es tracta d’eliminar del gravamen sobre els ingressos regulats, ja que s’interpreta que cap reporta a les energètiques els «beneficis extraordinaris» que es pretén fer tributar per obtenir uns ingressos addicionals amb què atendre mesures per als col·lectius més vulnerables i el finançament de noves infraestructures, segons el portaveu en la Comissió d’Economia d’Unides Podem, Txema Guijarro

Les esmenes transaccionals presentades aquest dijous en la Comissió d’Economia del Congrés dels Diputats també deixen fora del gravamen de l’1,2% de les energètiques «els ingressos regulats de les xarxes de transport i distribució d’electricitat i gas natural i, en el cas de generació amb retribució regulada i retribució addicional als territoris no peninsulars, tots els ingressos de les instal·lacions, inclosos els que perceben del mercat i el despatx econòmic».

Notícies relacionades

A la pràctica, aquestes esmenes podran reduir de manera molt important la càrrega del nou impost sobre les energètiques, amb el qual Hisenda havia previst ingressar 2.000 milions d’euros en cadascun dels dos anys en què, en principi, estarà en vigor el nou tribut (4.000 milions en total)

Iberdrola i Endesa han calculat un impacte per l’impost de 400 milions d’euros cadascuna. A tall d’aproximació, en el cas d’Iberdrola les noves esmenes podrien reduir l’impacte de l’impost a la meitat, mentre que per a la segona podria ser d’almenys el 20%. Iberdrola va obtenir fins al setembre uns ingressos a nivell global de 37.903 milions d’euros, dels quals menys de la meitat (15.526 milions d’euros) van ser a Espanya. I d’aquesta quantitat uns 1.286,7 milions d’euros van ser per les xarxes elèctriques. Si bé a Endesa l’efecte és inferior per la seva menor presència fora d’Espanya. Així, dels 24.620 milions d’euros de facturació fins al setembre, la majoria són ingressos a Espanya, dels quals uns 5.000 corresponen a activitats regulades. És a dir, per a l’empresa que dirigeix José Bogas, l’impacte es redueix un 20%.