Ajuda al combustible

Calviño aposta per prorrogar el descompte de 20 cèntims dels carburants només a professionals

El Govern estudia si allargar o no la rebaixa de l’IVA de gas i llum, dins de les mesures per alleujar els efectes de la guerra

Calviño aposta per prorrogar el descompte de 20 cèntims dels carburants només a professionals

EUROPA PRESS / A. PÉREZ-MECA

2
Es llegeix en minuts
Europa Press

La vicepresidenta primera del Govern i ministra d’Afers Econòmics i per a la Transformació Digital, Nadia Calviño, ha afirmat aquest dimecres que «el desitjable» seria que la bonificació de 20 cèntims d’euro al combustible, si es prorrogués, «es restringís» a l’àmbit professional o a determinats col·lectius.

Calviño, en declaracions a TVE, ha remarcat que les incerteses que ha generat la guerra expliquen per què el Govern està esperant a saber què fa amb aquesta bonificació, vigent fins al 31 de desembre per a tota la població, sense distinció.

La vicepresidenta va assenyalar que el Govern està avaluant com podrien evolucionar els preus que tenen més incidència en la inflació (els del petroli i el gas) per veure de quina manera es pot mantenir aquesta bonificació més enllà del 31 de desembre.

Calviño ha reiterat que aquesta ajuda al combustible ha tingut efectes importants per rebaixar la inflació a Espanya, però també ha recordat que té un alt impacte fiscal i que no discrimina entre rendes baixes i altes.

«En general, l’objectiu ha de ser que centrem les ajudes en les famílies més vulnerables. En les persones de classe mitjana, els treballadors, els autònoms, però no en aquelles famílies que no necessiten aquesta ajuda dels fons públics. Per això ja veurem si convé allargar-lo o si, més aviat, i jo crec que això seria millor, el podem restringir, per exemple, a l’àmbit professional i a determinats col·lectius», va remarcar.

Dins del catàleg de mesures per alleujar els efectes de la guerra que el Govern estudia prorrogar es troba també la rebaixa de l’IVA de l’electricitat i del gas. Calviño ha dit al respecte que «s’està estudiant si s’estén, si s’estén a tot el 2023 o a només una part de l’any», ja que és una mesura que beneficia tota la població però que també té impacte sobre la recaptació fiscal.

Notícies relacionades

«D’aquí al desembre acabarem de decidir com allarguem aquestes mesures però adaptant-nos a la situació, perquè això és el que garanteix que siguin eficaces», va remarcar la vicepresidenta.

Calviño ha recordat que el moment actual és de «molta incertesa» per la guerra a Ucraïna, la pandèmia i els talls de subministrament i ha afirmat que la pau és ara mateix «és l’instrument més important de política econòmica» per poder impulsar el creixement a nivell global.