Evolució dels preus

L’INE confirma que la inflació va baixar al 7,3% l’octubre amb els aliments disparats

La pujada anual dels preus de l’alimentació s’eleva al 15,4%, la taxa més alta de la sèrie històrica

La caiguda del preu de la llum i del gas respecte al setembre va afavorir que la taxa anual de l’IPC hagi tornat a caure per tercer mes

L’INE confirma que la inflació va baixar al 7,3% l’octubre amb els aliments disparats
5
Es llegeix en minuts
Rosa María Sánchez

La inflació va baixar a l’octubre per tercer mes consecutiu i es va situar en el 7,3%, segons la dada definitiva publicada aquest dimarts per l’Institut Nacional d’Estadística (INE) que confirma la dada anticipada per l’organisme el 28 d’octubre, del 7,3%. La taxa d’inflació va baixar a l’octubre gràcies a la moderació dels preus de la llum (que per primera vegada ja és més barata que fa un any, el 15,4% menys) i del gas i malgrat que els aliments van tornar a marcar una pujada anual rècord, del 15,4%, i del nou repunt dels carburants.

En taxa mensual, l’índex de preus de consum (IPC) va baixar el 0,3% l’octubre respecte al mes de setembre, la qual cosa deixa la taxa anual en el 7,3%, amb una retallada d’1,6 punts respecte a la inflació del 8,9% marcada el setembre, cada vegada més lluny del pic del 10,8% anotat el mes de juliol.

Pressió a l’alça

Segons les dades detallades per l’lNE, la pujada anual del 15,4% anotada pel grup d’alimentació, un punt superior a la del mes passat, és la més alta des del començament de la sèrie, el gener de 1994. Destaquen les pujades anuals que anoten aliments com el sucre (42,8%), els llegums i les hortalisses (25,7%), els ous (25,5%), la llet (25%), l’oli (23,9%), els cereals i derivats (22,1%), les patates (19,9%), el pollastre (18,3%), el pa (14,9%) i la carn de boví (14,9%).

També va pressionar a l’alça la pujada dels preus dels carburants, que es van incrementar a l’octubre el 2,9% respecte al mes anterior. En particular, l’INE registra una pujada mensual de la gasolina del 2%, que deixa en l’1,1% la variació anual. En el cas del gasoil, la pujada mensual va ser del 3,5%, cosa que eleva al 24,3% l’encariment anual d’aquest carburant.

Pressió a la baixa

Malgrat el repunt dels aliments i dels carburants, la retallada de la taxa d’inflació el mes d’octubre es va deure, principalment, a la baixada dels preus de l’electricitat, que van descendir el 22,5% respecte al setembre i deixen el rebut de la llum el 15,4% més barat que el mateix mes de l’any passat. També hi va influir, tot i que en menor mesura, el descens mensual del preu del gas (el -8,4% que deixa en el 10,6% la pujada anual) amb ajuda de la rebaixa de l’IVA i l’augment dels preus per l’entrada de la nova temporada del vestit i calçat, que va ser de l’1,4%, més moderat que el 2021. La retallada anual del 20% en el transport públic urbà, gràcies a les mesures del Govern, també contribueix favorablement a la retallada de la inflació. També van baixar el mes passat els serveis d’allotjament (-3,9%), els paquets turístics (-4,3%) i els bitllets d’avió (-5,2%). Això no sempre vol dir que els preus siguin més barats que fa un any, però sí que en moderen la pujada. Així, malgrat la rebaixa de l’octubre, els allotjaments hotelers encara són el 24,8% més cars que fa un any, mentre que els paquets turístics s’han encarit el 8,8% i els vols internacionals ho han fet el 8,1%.

La subjacent no afluixa

La taxa de variació anual de l’anomenada inflació subjacent (que exclou els preus més volàtils d’aliments no elaborats ni productes energètics) es va mantenir a l’octubre en el 6,2%, és a dir 1,1 punts per sota de l’IPC general. L’INE també ha publicat la dada d’IPC harmonitzat amb la zona euro (IPCH), que se situa en el 7,3%, el mateix nivell que la taxa general. A impostos constants, és a dir, sense tenir en compte les rebaixes dels impostos indirectes (IVA i impostos especials) operades l’últim any, la dada de la inflació de l’octubre s’hauria situat en el 7,7%, quatre dècimes per sobre de la taxa oficial, segons els càlculs de l’INE.

Per comunitats autònomes, la taxa d’inflació més elevada es localitza a Castella-la Manxa (8,6%) i la més baixa, a Madrid (6,3%). A Catalunya, la inflació ha passat del 8,5% anotat el setembre al 6,8% el mes d’octubre.

El segon país amb menys inflació

El descens de la dada de la inflació fins al 7,3% converteix Espanya en el segon país amb menys taxa de pujada de preus de la Unió Europea, només per darrere de França i molt per sota de la mitjana de la zona euro, que, segons la dada avançada per Eurostat, se situa a l’octubre en el 10,7%.

Notícies relacionades

Des del Ministeri d’Economia es preveu que la inflació es mantindrà en nivells similars als del mes d’octubre fins a acabar l’any, abans de tornar a reprendre el camí descendent a partir del gener vinent. El Govern atribueix bona part de la moderació dels preus a l’adopció de mesures com el mecanisme ibèric, la bonificació del transport públic i la rebaixa dels impostos a la factura del gas i de la llum, així com a la baixada dels preus de l’energia en els mercats internacionals.

El poder adquisitiu de pensions i salaris

Malgrat la correcció de la inflació dels últims mesos, els sindicats CCOO i UGT alerten de la contínua pèrdua de poder adquisitiu dels salaris i apressen la CEOE a negociar-ne pujades. Amb dades fins a l’octubre, la pujada salarial mitjana pactada se situa tan sols en el 2,6%, molt per sota de la inflació mitjana de l’any, al voltant del 8,5%. «S’ha de mitigar la pèrdua de poder adquisitiu i de deixar d’empobrir les persones treballadores», reclama en un comunicat el secretari confederal d’Estudis i Formació de CCOO, Carlos Gutiérrez. En sentit contrari, la patronal CEOE insisteix a mantenir la moderació salarial per evitar efectes de segona ronda: «En aquest context, resulta especialment rellevant evitar un escenari en el qual els augments dels preus i salaris es retroalimentin entre si, per no produir efectes de segona ronda que ens portin a una espiral inflacionista», defensa la patronal CEOE. La pujada que tindran les pensions el 2023 està a l’espera que es conegui la inflació mitjana de dotze mesos que es registri al novembre, ja que aquesta dada en determinarà l’increment. El Govern calcula que aquesta mitjana se situarà en el 8,5%, però podria oscil·lar en alguna dècima cap a dalt o cap a baix.