Agricultura

El comerç centreeuropeu ja ven les mandarines al doble de preu que les cadenes espanyoles

Botigues de França venen les mandarines a 7 euros el quilogram davant els 2,9 euros dels súpers d’Espanya | A l’agricultor se’ls paguen a 0,37 euros/kg

El comerç centreeuropeu ja ven les mandarines al doble de preu que les cadenes espanyoles

EFE

2
Es llegeix en minuts

El comerç centreeuropeu sí que fa negoci amb els cítrics produïts a Espanya. Els consumidors del Vell Continent, segons constaten diversos clients de ciutats de França, estan comprant ja a 7 euros el quilogram de mandarines, el doble del que proposen per aquest producte les principals cadenes de distribució comercial que operen a Espanya (que les venen a uns 1,9 euros/kg), que fins i tot ofereixen aquesta fruita amb valors inferiors, segons adverteixen les organitzacions agràries del País Valencià.

El preu tan elevat de venda al públic d’aquestes varietats de mandarines comercialitzades en botigues gurmet arriben a triplicar les que s’ofereixen al públic als supermercats espanyols. Les operacions de compravenda al camp de la varietat clemenules, segons la taula de preus de cítrics del Consolat de la Llotja de València, oscil·laven entre els 0,30 i els 0,37 euros el quilogram, si bé hi ha hagut operacions que han arribat fins als 0,45 euros. Malgrat la millora de preus en comparació amb la desastrosa campanya 2021-2022, el sector torna a enfrontar-se a uns costos de producció que segueixen desbocats. L’any passat, el preu de la llum, del gasoil i dels fertilitzants van batre tots els rècords i aquest any la situació encara és pitjor.

Segons Carles Peris, secretari general de la Unió Llauradora, amb les despeses actuals, per cobrir els costos de producció l’agricultor necessita vendre la varietat de clemenules a entre 0,30 i 0,32 euros.

L’Associació Valenciana d’Agricultors (AVA-Asaja) ha denunciat recentment davant l’Agència d’Informació i Control Alimentari (AICA) la campanya promocional que una cadena ha posat en marxa a Espanya per la qual baixa un 25% el preu de les mandarines just quan comença la recol·lecció de cítrics a Espanya. L’organització agrària insta aquest òrgan, dependent del Ministeri d’Agricultura, a obrir una investigació i, en el seu cas, imposar una sanció exemplar per cometre una presumpta venda a pèrdues, ja que amb una cotització d’1,49 euros per quilo podria haver provocat una destrucció del valor del producte al llarg de la cadena alimentària.

«Mantenir preus raonables»

Notícies relacionades

El president d’AVA-Asaja, Cristóbal Aguado, carrega contra aquesta cadena de distribució perquè «torna a demostrar sense pudor la malvolença cap a la citricultura espanyola. Mentre les taronges i mandarines procedents de Sud-àfrica i altres països de l’hemisferi sud copaven els lineals dels seus supermercats, no hi havia problema a mantenir preus raonables. Però precisament ara que comencen a comercialitzar-se les primeres mandarines espanyoles, de sobte li entren les presses per utilitzar els cítrics com a producte reclam. Així s’entén per què els alemanys anteposen els seus interessos comercials amb Sud-àfrica per sobre de la solidaritat i la seguretat fitosanitària europea», afegeix.

«Nosaltres creiem –segons Aguado– que, amb aquest preu rebaixat, el productor no pot cobrir els costos de producció, que se li han incrementat un 41% l’últim any, segons dades del Ministeri d’Agricultura».