27a Trobada d’Economia a s’Agaró

Calviño espera que l’IPC es mantingui per sota de la mitjana europea

La vicepresidenta destaca els anuncis d’inversions de multinacionals els últims dies com a mostra del procés transformador iniciat

Calviño espera que l’IPC es mantingui per sota de la mitjana europea
2
Es llegeix en minuts
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en Economia

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La vicepresidenta primera i ministra d’Economia, Nadia Calviño, ha manifestat que espera que la inflació a Espanya es mantingui els pròxims mesos per sota de la mitjana europea després de baixar fins al 7,3% a l’octubre, en comparació al 10,7% de la zona euro. Durant un missatge gravat com tancament de la 27a Trobada d’Economia a s’Agaró, Calviño ha remarcat la inflació i l’alentiment del creixement com els principals reptes els pròxims mesos, tot i que ho ha fet amb el convenciment que la tendència a l’alça del nivell general de preus s’anirà alentint «gràcies a l’eficàcia de les mesures adoptades i la contenció dels preus de l’energia als mercats internacionals».

En el seu discurs ha recordat les últimes inversions anunciades per multinacionals al país, entre aquestes, la del gegant del transport marítim Maersk, per construir centres de producció de metanol verd; Google, amb un centre de ciberseguretat i altres plans; Cisco Systems, amb un centre de desenvolupament de xips a Barcelona, o la confirmació dels plans de Volkswagen-Seat, amb la gigafactoria de bateries a Sagunt (València) i l’electricficació de la fàbrica de Martorell, entre d’altres. «Tots aquests anuncis no s’entenen sense el procés de transformació estructural que està en marxa amb el pla de recuperació», que, segons ha ressaltat, «hem de continuar recorrent el sector públic i el privat».

Creixement «fort i sostingut»

Malgrat les nuvolades a l’horitzó i després que la majoria de serveis d’estudis i institucions hagin rebaixat les previsions de creixement especialment per a l’any que ve, ha destacat que «Espanya es manté en un camí de creixement fort i sostingut». I fins i tot ha estimat que el pronòstic del Govern de créixer aquest any el 4,4% és possible «que quedi curt». Ha destacat com a elements més positius l’«excel·lent evolució del mercat de treball», amb nivells rècords d’ocupació i contractació indefinida i una temporalitat i un atur juvenil «en mínims històrics», així com la «bona evolució» de la inversió, del sector exterior i dels comptes públics. «Tots els organismes preveuen que Espanya continuï creixent l’any vinent, tot i que en un context d’alentiment econòmic i d’inflació a Europa».

Notícies relacionades

Davant reptes com el de la inflació, la vicepresidenta primera i ministra d’Economia ha avisat que, tot i respondre al que és urgent, «no podem perdre de vista l’important», que són els objectius a mitjà i llarg termini, com la transformació en clau verda i digital de l’economia. És per això, ha dit, que es continua desplegant l’agenda de reformes del pla de recuperació per a un creixement més sostenible, des de l’òptica econòmica i financera, però també des de la mediambiental i social.

La vicepresidenta ha assegurat que s’està desplegant l’agenda de reformes del pla de recuperació «amb ambició i rapidesa». I ha afegit que «ja està tenint un impacte molt positiu, no només en termes de creixement econòmic d’impuls a la inversió i de creació d’ocupació de qualitat, sinó també en termes de transformació estructural del nostre teixit econòmic».