Segons mitjans dels EUA

Musk compra Twitter i n’acomiada els seus principals executius

S’obre una era marcada pels canvis i la incertesa a la xarxa social amb 230 milions d’usuaris

L’expresident Trump, a qui Musk ha promès restaurar el compte, celebra la compra

3
Es llegeix en minuts
Idoya Noain
Idoya Noain

Corresponsal als EUA

Ubicada/t a EUA

ver +

El multimilionari Elon Musk ja és l’amo de Twitter. Després de mig any d’un dels culebrons recents públics i legals més importants de la indústria tecnològica, l’acord de compra per 44.000 milions de dòlars s’ha tancat finalment aquest dijous segons han avançat nombrosos mitjans nord-americans, tot i que en el moment d’escriure aquestes línies no hi ha hagut una confirmació oficial per part de la companyia ni del mateix Musk, que ha estat tuitejant sobre Space X, una altra de les seves companyies.

L’arribada de l’home més ric del món a la xarxa social ha sigut tan devastadora com es podia preveure tractant-se del fundador de Tesla: segons fonts anònimes citades també per la premsa nord-americana, un dels seus primers moviments ha sigut acomiadar diversos alts executius, incloent-hi el conseller delegat, Parag Agrawal; el responsable financer, Ned Segal; la dona que estava al capdavant del departament jurídic i de polítiques, Vijaya Gadde, així com al principal advocat, Sean Edgett. Els dos primers, segons Reuters, estaven a la seu de San Francisco quan s’ha tancat l’acord i han sigut escortats per abandonar-la.

Musk ja havia canviat el seu perfil en el seu compte dimecres per qualificar-se de «Tuitaire en cap». Dimecres va visitar aquesta seu, a la qual va entrar amb un lavabo i on segons algunes informacions va explicar als empleats que no pensa acomiadar el 75% del personal com s’havia publicat recentment, tot i que hi haurà segur centenars d’acomiadaments. I va tornar aquest dijous, quan també enginyers de Tesla es van reunir amb líders de producte de Twitter per «analitzar» el codi de la companyia. Aquest divendres està previst que es dirigeixi a la plantilla.

Futur incert

El que ve ara per a la xarxa amb 230 milions d’usuaris és incert. Musk ha promès canviar-la combatent ‘spam’ i ‘bots’, fent públic l’algoritme o fomentant serveis de pagament. Ha escrit que serà també «un accelerador per crear X, l’aplicació per a tot».

Però hi ha també una transformació més profunda que pot arribar de la mà d’algú que s’ha declarat a si mateix «absolutista de la llibertat d’expressió». I la seva filosofia pot significar que es relaxin els paràmetres de moderació de continguts, o que hi hagi esforços implementats al llarg dels anys per intentar reduir l’abús a la plataforma.

Aquest dijous Musk havia llançat un missatge per mirar de tranquil·litzar anunciants. «La raó per la qual vaig adquirir Twitter és perquè és important per al futur de la civilització tenir una plaça pública digital comuna, on es pugui debatre un ampli ventall de creences de manera sana, sense acudir a la violència», va escriure. També va assegurar que la xarxa «no es pot convertir en un infern de barra lliure on es pot dir qualsevol cosa sense conseqüències».

Notícies relacionades

En els seus plans hi ha restaurar alguns comptes que van ser suspesos per violar les normes de la xarxa, cap de més destacada que la de l’expresident Donald Trump. I el republicà ha emès un comunicat felicitant Musk per la seva compra i aprofitant per criticar els antics gestors per haver estat «massa preocupat amb l’agenda ‘woke’». Trump també assegura que se li ha dit que el seu compte es reinstaurarà dilluns (i ha aprofitat el missatge per destacar Musk, nascut a Pretòria, com un africanoamericà).

Després dels sis mesos de drama, amenaces de judici i canvis d’opinió l’operació s’ha consumat aparentment unes hores abans que s’esgotés a les cinc de la tarda (hora local) de divendres el termini donat per un tribunal. Els accionistes rebran els 54,20 dòlars per títol promesos a l’anunci inicial, Twitter deixarà de cotitzar a la borsa i passarà a operar com una companyia privada.