Pujada de l’euribor

Calviño avisa la banca que vol un «catàleg de mesures» per als hipotecats en conflictes

  • El sector proposa allargar el termini dels crèdits quan les quotes pugin més del 30%

Calviño avisa la banca que vol un «catàleg de mesures» per als hipotecats en conflictes

JESÚS HELLÍN / EUROPA PRESS

2
Es llegeix en minuts
Pablo Allendesalazar
Pablo Allendesalazar

Periodista

ver +

La vicepresidenta econòmica, Nadia Calviño, ha advertit aquest dimecres als bancs que vol pactar amb ells un conjunt d’iniciatives per ajudar els hipotecats que es vegin en problemes per pagar les seves quotes per la pujada disparada de l’euribor, no una sola mesurada estrella. «Són moltes les propostes que s’estan posant sobre la taula i les analitzarem perquè com abans millor puguem tenir un catàleg de mesures que puguin recolzar les famílies», ha afirmat durant una visita a la seu del Banc Central Europeu (BCE) a Alemanya.

La número dos de l’Executiu ha pres així posició davant les diferents iniciatives de la banca que s’han anat coneixent, com la proposta de CaixaBank de congelar les quotes dels hipotecats en conflictes durant un any, avançada per aquest diari la setmana passada. Aquest mateix dimecres s’ha conegut una altra, revelada per l’Agència Efe: allargar el termini de les hipoteques a tipus variable sobre primera vivenda firmades des del 2012 (cosa que redueix les quotes) en aquells casos en què les quotes pugin almenys d’un 30% després de la seva revisió per l’alça de l’euríbor. Segons algunes fonts, es tractaria d’allargar-los en fins a cinc anys, sempre que el termini total no superi els 40.

Calviño, així, ha deixat clar que no vol una sola mesura, sinó un conjunt d’iniciatives (n’hi ha d’altres de possibles com períodes de carència en el pagament, reduccions del tipus o conversió a tipus fix) que es puguin aplicar en funció de les característiques de cada cas. És de fet com funciona el Codi de Bones Pràctiques creat el 2012 per reestructurar hipoteques a famílies vulnerables. Les mesures que s’estan negociant ara per a un col·lectiu més ampli s’articularan probablement com un annex d’un any de durada en principi, o com a alternativa com un nou codi o protocol que les entitats es comprometin voluntàriament a complir.

Com abans millor

Notícies relacionades

Les reunions a nivell tècnic i a nivell institucional s’estan succeint aquests dies i el previst és que l’anunci del pla tingui lloc com abans millor, tot i que les fonts consultades no s’atreveixen a posar-li data. «Estem treballant intensament amb el sector financer per alleujar la situació de les famílies i per evitar que es pugui produir algun tipus de risc o inestabilitat financera derivada d’aquesta alça dels tipus d’interès», ha confirmat Calviño.

La proposta que les patronals bancàries han traslladat al Govern manté el criteri del codi de bones pràctiques del 2012 que els beneficiaris hagin de tenir un màxim d’ingressos de tres vegades l’IPREM (és a dir, 24.318 euros a l’any). En canvi, s’ha reduït del 50% al 40% el pes mínim de la quota hipotecària sobre els ingressos nets del conjunt dels membres de la unitat familiar. També s’ha rebaixat que el pagament de la hipoteca hagi elevat el seu pes sobre la renda familiar en almenys 1,3 vegades, en lloc de les 1,5 vegades del codi del 2012.