Frenada del consum familiar

El BBVA rebaixa a la meitat la seva previsió de creixement de l’economia catalana el 2023

  • L’escalada de preus dels últims mesos i la parca pujada dels salaris fan minvar l’estalvi de les famílies, que ja estan consumint menys

El BBVA rebaixa a la meitat la seva previsió de creixement de l’economia catalana el 2023

Óscar Ferrer

3
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El BBVA ha revisat a la baixa aquest dimarts les seves previsions macroeconòmiques per a l’any 2023 i ha retallat a la meitat el creixement estimat de l’economia catalana. El PIB català s’estima que augmentarà el 0,9%, la meitat del que es va anticipar fa quatre mesos. I és que la inflació acumulada durant els últims mesos i la seva lenta i no garantida remissió estan menjant-se els estalvis de les famílies i fan minvar el seu poder adquisitiu, cosa que ja està llastant el consum intern i reduint les vendes de les empreses. Tot això, sumat a la incerta evolució de la guerra d’Ucraïna –agreujades les expectatives per la retòrica de guerra nuclear amb la qual coqueteja Vladímir Putin– i la previsió oficial que Alemanya, la locomotora econòmica d’Europa, entri en recessió l’any que ve, ha rebaixat les perspectives per al 2023.

Els tècnics del BBVA han revisat a la baixa les seves previsions per a Catalunya i també per al conjunt d’Espanya. Si al juliol pronosticaven que les dues economies creixerien un 1,8%, aquest dimarts s’han corregit i han assenyalat un creixement d’un 0,9% de la primera i d’un 1% de la segona. El diagnòstic de l’entitat bancària apunta cap a la crisi de preus, suportada majoritàriament per les llars. «L’economia es podria mantenir pràcticament estancada com a conseqüència de la pèrdua de poder adquisitiu», alerten des de l’entitat bancària. I és que els salaris pactats per conveni estan augmentant al 2,8%, tres vegades per sota de l’IPC. Si bé «s’esperen creixements més accentuats a mesura que avancin els mesos», segons auguren des del BBA. La despesa en targeta ha experimentat aquest tercer trimestre una desacceleració «rellevant», si bé l’endeutament de les famílies catalanes està augmentant menys que en el conjunt d’Espanya (i tots dos estan a nivells llunyans respecte a la crisi del 2008).

Aquest diagnòstic de ‘menys creixement, a causa de menys consum, a causa d’una reducció del poder adquisitiu de les famílies’ és compartit pels especialistes d’altres cases d’estudi, com Funcas. Aquesta també ha revisat aquest dimarts el seu quadro per a l’exercici pròxim. Ells anticipen un creixement inferior del PIB espanyol el 2023, concretament del 0,7% (tres dècimes per sota que el BBVA), quan en l’anterior previsió estimaven un 2%. «Tot apunta a una agudització del debilitament que s’està observant en els últims mesos», anticipen.

Notícies relacionades

La principal explicació la troben en la pèrdua de poder adquisitiu que estan experimentant les llars com a conseqüència de l’augment de preus. «La taxa d’estalvi de les llars s’ha reduït ja fins a nivells pròxims a la mitjana dels últims anys, cosa que significa que moltes famílies ja no disposen d’un matalàs de liquiditat per compensar la pèrdua de capacitat de compra dels seus ingressos», alerten els experts de Funcas.

Tornant a les previsions del BBVA, la caiguda de les expectatives per al 2023 no serà igual a tot el territori i el correctiu més sever se l’ha emportat el País Basc, que passa de l’1,1% al 0,3%. Si bé totes les autonomies pateixen revisions a la baixa. No obstant, des del BBVA obren la porta a moderar aquest especial impacte, depenent de si se solucionen o no els colls d’ampolla. «Les exportacions de béns haurien de començar a accelerar-se el 2023 i s’hauria d’impulsar l’activitat industrial. Com a conseqüència, les comunitats autònomes del nord d’Espanya podrien compensar parcialment els factors negatius anteriors», apunten des de l’observatori de l’entitat bancària.

Temes:

BBVA PIB