Resultats

Planeta va apujar els seus ingressos a 1.700 milions l’any passat, un 13% més

La companyia, que ha rebaixat el seu deute un 50%, fins a 250 milions, va registrar un resultat d’explotació de 305 milions, un 13% més

zentauroepp40500401 the headquarters of publishing company editorial planeta is 171016122953

zentauroepp40500401 the headquarters of publishing company editorial planeta is 171016122953 / ENRIQUE CALVO

1
Es llegeix en minuts
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en Economia

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El Grup Planeta va registrar l’any passat una facturació total d’uns 1.700 milions d’euros, amb una alça del 13% respecte a l’exercici precedent i un resultat d’explotació de 305 milions, amb un increment de la mateixa proporció que les vendes. La companyia, que va reduir el seu deute en un 50%, fins als 250 milions, espera aquest exercici millorar encara més el seu resultat i assolir o aproximar-se als gairebé 1.800 milions del 2019, segons fonts de l’empresa.

El pes de negoci audiovisual, que inclou des d’A3 Media a la distribució cinematogràfica, va arribar al 49% del total de vendes; la branca editorial, el 26%, la formació, entre el 21% i el 22% i altres activitats, entre el 3% i el 4%.

Amb una base més sòlida i un deute que no assoleix un vegada el resultat d’explotació sinó 0,8 vegades, el grup ha llançat altres negocis com els audiollibres Sonora, inclosos en l’àmbit d’A3 Media; i ha ampliat la seva xarxa de La Casa del Llibre amb cinc establiments l’any passat i cinc més l’exercici que ve. En total compta amb 53 botigues d’aquesta marca que el 2023 complirà el seu primer centenari.

Abandonament d’Itàlia

Segons el grup, l’abandonament del negoci a Itàlia, amb una facturació d’uns 5 milions anuals, amb prou feines ha tingut impacte en els comptes. L’estratègia principal de Planeta és créixer amb els seus propis projectes, tot i que no es descarta alguna adquisició al sector editorial o de televisió, si sorgís alguna oportunitat, segons les mateixes fonts.

Notícies relacionades

La companyia, presidida per Josep Crehueras, considera que el sector del llibre viu un bon moment, si bé afectat per l’increment de costos. En el seu cas, gràcies a les economies d’escala per ser un grup de gran envergadura, han pogut absorbir els costos sense aplicar recàrrecs en els preus. Amb tot alerten que no tot el sector, en el qual hi ha editorials de molt menor mida, pot fer-ho. Per això reclamen més suports públics.

La pandèmia, que va desembocar en una dràstica caiguda de l’activitat, ha servit al sector editorial perquè el públic adquireixi o augmenti els seus hàbits de lectura, per la qual cosa s’esperen aquest 2022 encara millors resultats que l’any passat.