Crisi energètica

¿Com afecta Espanya la recessió d’Alemanya?

  • L’economia espanyola és una de les més dependents de l’alemanya per les seves relacions industrials, comercials, turístiques i d’inversió

  • Multimèdia | Històries de la inflació a Europa

¿Com afecta Espanya la recessió d’Alemanya?

EFE / EPA / FILIP SINGER

4
Es llegeix en minuts
Rosa María Sánchez

La recessió de l’economia alemanya «no és una bona notícia per a Espanya». La vicepresidenta primera del Govern espanyol, Nadia Calviño, ha reconegut així que l’empitjorament de les perspectives a Alemanya acabarà afectant també les d’Espanya: «L’economia europea està molt integrada i Alemanya és un dels nostres principals mercats», ha afirmat Calviño als mitjans de comunicació a Washington, on participa en la reunió de tardor del Fons Monetari Internacional (FMI). El Govern alemany va presentar aquest dimecres les seves noves previsions oficials, que preveuen una recessió econòmica per a l’economia germànica el 2023, amb un retrocés de l’entorn del 0,4% i una elevada inflació del 7%. I Calviño ha recordat aquest dijous el conegut aforisme que assenyala que «quan Alemanya esternuda, Europa es constipa», remarcant així la capacitat de contagi de la locomotora europea a la resta de l’eurozona. «És un bona metàfora per a la situació actual», ha reconegut la vicepresidenta.

En particular, l’economia espanyola és una de les més imbricades amb l’alemanya, per les relacions que es deriven de la indústria de l’automòbil, del turisme i de la inversió directa i de cartera, entre altres qüestions. L’empitjorament d’alguns socis europeus pot restar gairebé mig punt al creixement espanyol, segons els càlculs d’un servei d’estudis que ultima aquests dies el seu nou quadro macroeconòmic. Per això la preocupació espanyola per l’‘esternut’ alemany.

Les previsions del BCE

L’expectativa d’una recessió a Alemanya acabarà esbiaixant a la baixa el creixement de tota la zona euro. En les seves previsions del setembre, el BCE va rebaixar al 0,9% la seva previsió de creixement del PIB de l’eurozona per al 2023, amb l’afegit que en un escenari advers es podria arribar a una caiguda del 0,9% en la producció de l’economia de l’euro. El director general d’Economia del Banc Central Europeu (BCE), Óscar Arce, en una trobada informativa organitzada per l’Associació de Periodistes d’Informació Econòmica (APIE) va admetre aquest dijous que «els indicadors de tardor fan la sensació que la desacceleració de l’economia alemanya està sent una mica més intensa del que esperàvem al setembre» i que això pesarà sobre les noves previsions que l’organisme ha de publicar al desembre.

La indústria de l’automòbil

Espanya és el segon productor de cotxes de la Unió Europea –darrere d’Alemanya– i la seva indústria automovilísitica té una forta dependència respecte d’Alemanya. La cadena de valor de la indústria espanyola de cotxes necessita els components que arriben de les matrius a Alemanya de les marques amb fàbriques a Espanya, com Volkswagen, Audi i Seat. Alhora, la potent indústria de components espanyola té bona part del seu mercat en la indústria alemanya. Segons estimacions del Banc d’Espanya, el 48% del valor afegit de la indústria de l’automòbil espanyola s’origina dins del país. El 52% restant depèn de subministraments de l’exterior i, en particular el 10% depèn d’Alemanya. En conseqüència, qualsevol aturada a les fàbriques alemanyes derivada de possibles restriccions en el subministrament d’energia tindrà conseqüències immediates sobre la producció industrial a Espanya en aquest sector

El comerç de béns intermedis


Alemanya és el segon client de les exportacions espanyoles, darrere de França. En sentit contrari, Alemanya és el principal subministrador exterior de mercaderies per a Espanya. El 2021 el 10% de les exportacions espanyoles es van dirigir a Alemanya (per un total de 32.399,7 milions); per la seva banda, l’11,2% de les importacions espanyoles van ser subministrades pel país germànic (38.276 milions). La balança de pagaments és favorable a Alemanya per un total de 5.876,7 milions el 2021.

Sobretot, Espanya exporta a Alemanya automòbils i motos (5.491 milions el 2021) però, sobretot, productes intermedis per a la indústria tals com béns d’equipament, productes químics, material de transport, components de l’automòbil, maquinària per a la indústria, semimanufactures, ferro i acer. Qualsevol apagada de la indústria no només pot deprimir les vendes dels 14.277 exportadors espanyols que comercien amb Alemanya –segons dades de l’ICEX–, també pot tallar els subministraments que necessiten les factories espanyoles, ja que les compres al país germànic també són majoritàriament béns intermedis per a les fàbriques espanyoles.

Tercer mercat emissor de turistes

Alemanya és el tercer país d’origen de turistes estrangers que visiten Espanya. Fins a l’agost han visitat Espanya un total de 6,5 milions de turistes alemanys, un registre que només queda al darrere del Regne Unit (10,19 milions) i de França (6,99 milions). Alemanya és el primer país emissor de turistes per a les Balears i el segon per a les Canàries. En conseqüència, aquestes són les dues comunitats autònomes que més es ressentirien d’una possible retallada de la despesa turística dels alemanys. Fins a l’agost, els turistes alemanys s’han deixat a Espanya un total de 7.741 milions, el 13% dels ingressos totals dels visitants estrangers (58.895 milions).

Quart inversor estranger

Alemanya és el quart inversor estranger a Espanya (amb un estoc de capital de 50.168 milions d’euros el 2020, segons dades de l’ICEX) i l’onzè receptor d’inversió espanyola (amb un estoc de 14.651 milions). Les dades fins al juny de 2022 revelen que persisteix el flux d’inversions; la inversió espanyola en Alemanya va ascendir a 504 milions d’euros en el primer semestre i l’alemanya a Espanya, a 541 milions en aquell període. La desacceleració econòmica pot acabar frenant o demorant els projectes inversors