Alemanya es prepara per a un 2023 de recessió i una inflació del 7%

Alemanya es prepara per a un 2023 de recessió i una inflació del 7%

Hannibal Hanschke / Agencias

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

Alemanya, ja sumida en una greu crisi energètica, preveu entrar l’any que ve en una recessió de 0,4% i patir una inflació de 7%, segons les estimacions del govern difoses aquest dimecres. La frenada econòmica que experimenta des de fa mesos l’economia alemanya ha obligat la cancelleria d’Olaf Scholz a corregir a la baixa les previsions per a aquest mateix exercici, que mostren com l’empitjorament de l’activitat empresarial i el consum s’han accelerat respecte als números que manejaven abans de l’estiu.

«Estem vivint una difícil crisi energètica, que s’està convertint cada vegada més en una crisi econòmica», va comentar el ministre alemany d’Economia, Robert Habeck, en una conferència de premsa. Els colls d’ampolla logístics i la falta de subministraments que llasten la gran majoria d’economies del Vell Continent estan tenint una especial incidència en l’economia alemanya, més pròxima geogràficament i amb més vincles comercials amb Ucraïna, així com històricament dependents del gas rus.

L’Executiu germànic ha revisat el creixement esperat per al 2022, que serà finalment i si no hi ha noves revisions, de l’1,4%; a l’abril estava previst que fos del 2,2%. Menys creixement i més inflació, ja que la cancelleria ha reconegut que va subestimar l’actual crisi de preus. Ara avança que l’any acabarà amb un IPC del 8,0%, davant el 6,1% que pronosticava fa cinc mesos.

Notícies relacionades

El Govern d’Alemanya no és l’únic que ha hagut de corregir a la baixa les seves previsions i aquestes confirmen els pronòstics revelats dimarts per l’FMI, que alertava: «El pitjor encara ha d’arribar». L’organisme internacional també veu la primera economia europea caure en recessió l’any vinent, igual com Itàlia, només tres anys després del xoc econòmic de la covid-19. «Sense l’efecte de la congelació dels preus del gas, la inflació hauria sigut molt més alta el 2023», ha apuntat el Ministeri d’Economia en un comunicat.

Alemanya va donar a conèixer a finals de setembre un pla de 200.000 milions d’euros per subvencionar, fins al 2024, els preus de l’energia consumida per les llars i les empreses, cosa que frenarà la inflació l’any vinent. Abans de l’anunci d’aquest pla massiu, els principals instituts econòmics alemanys havien anunciat que esperaven un augment de la inflació del 8,8% per al 2023.