Energia

¿Com funcionarà la nova tarifa regulada de la llum?

El Govern central ha publicat aquesta setmana la proposta per evitar els vaivens en els preus dels últims mesos

¿Com funcionarà la nova tarifa regulada de la llum?

Epi_rc_es

4
Es llegeix en minuts
Sara Ledo

La tarifa regulada de la llum, coneguda com a Preu Voluntari per al Petit Consumidor (PVPC), està en procés de canvi. El Govern central ha aprofitat la crisi energètica per reformular aquesta tarifa que ha sigut històricament la més competitiva respecte al preu, segons ha asseverat anualment la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC). Però que s’ha vist perjudicada pels elevats preus derivats de la pujada del gas natural. La proposta, una de les condicions acordades per part del Ministeri per a la Transició Ecològica i la Comissió Europea per autoritzar l’«excepció ibèrica», ha sigut publicada aquesta setmana en informació pública fins al 7 de novembre, per la qual cosa encara pot tenir modificacions.

¿Què canvia?

El Preu Voluntari per al Petit Consumidor (PVPC) és el preu de l’electricitat que apliquen les comercialitzadores de referència a aquells clients que hi estan acollits. Depèn només del preu de l’electricitat al mercat majorista (el conegut com a ‘pool’), de manera que qualsevol canvi en aquest preu afecta de manera directa els consumidors. En la nova proposta es planteja afegir també una referència de preus futurs que estarà formada per una referència mensual (10%), una altra de trimestral (36%) i una altra d’anual (54%).

Aquesta nova fórmula (preu diari + referència de futurs) compon el concepte d’energia de la factura, que és l’únic que canvia. Però a això cal sumar-hi la potència contractada, els impostos i altres càrrecs per arribar al preu final que paguen els consumidors en el rebut mensual. 

¿Quan entra en vigor?

El canvi de metodologia serà efectiu a partir de l’any 2023, però es produirà de manera progressiva. Així, el 2023 i el 2024 encara el preu majorista diari serà el que tingui més pes. En concret, la referència de preus futurs només suposarà un 25% del càlcul l’any que ve (el 75% restant correspondrà al preu ‘pool’) i un 40% el següent. Serà el 2025 quan aquest cistell de preus a termini representarà el 55% del total, enfront del preu diari que llavors suposarà el 45%.

¿Qui afecta?

En l’actualitat, hi ha 9 milions d’usuaris, el 35% del total, acollits a la tarifa PVPC, inclosos els consumidors vulnerables que es beneficien del bo social elèctric, al ser aquesta tarifa obligatòria per acollir-se a aquest descompte. Fins ara la condició per tenir aquesta tarifa era contractar una potència inferior o igual a 10 quilowatts, fet que a la pràctica suposa adreçar-se a consumidors domèstics i empreses però sense restricció respecte a la seva mida. Ara bé, a la nova tarifa només podran accedir-hi «consumidors domèstics i microempreses». Aquesta condició començarà a ser efectiva un any després de l’entrada en vigor de la nova regulació, és a dir, a partir del 31 de desembre del 2023.

Aquesta modificació es regirà per un sistema d’acreditació basat en una declaració responsable per certificar la consideració de microempreses per a aquelles empreses que decideixin acollir-se a aquest preu. Aquesta acreditació i accés al PVPC serà supervisada per la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC), segons el text.

¿Quin n’és l’objectiu?

L’objectiu únic i últim és aconseguir estabilitat en els preus. El problema de la tarifa PVPC actual és que la seva relació directa amb els preus majoristes –que l’últim any s’han incrementat un 500%– provoca que les variacions en el preu del ‘pool’ diàries es reflecteixin de manera automàtica en les factures i això l’últim any ha provocat grans diferències de preus a la factura de la llum d’un mes a l’altre i ha generat molta polèmica. Alhora, això incita a una «elevada exposició» al mercat diari per part dels grans compradors, cosa que soscava els incentius a comprar energia a termini, una fet que «s’ha revelat com una debilitat en el context d’escalada alcista» de preus provocada per l’efecte contagi del gas natural sobre els preus de l’electricitat, segons diu el text publicat aquest dimecres.

Per tant, a l’afegir un preu del mercat de futurs, que tendeix a ser més estable, s’evita els vaivens en el preu. És a dir, que els preus siguin menys canviants. Segons els càlculs del Govern, la volatilitat anual del preu diari (com varia al llarg de l’any el preu mitjà diari) es redueix al 17%, enfront del 27% de volatilitat del ‘pool’; mentre que la volatilitat anual del preu mitjà mensual (com varia al llarg de l’any el preu mitjà mensual) es redueix al 16%, enfront del 23% del preu del ‘pool’. Aquests percentatges són orientatius , perquè parteixen de la mitjana dels últims cinc anys (2018-2021), però sí que demostren una tendència a l’estabilitat.

¿Baixarà el preu de la factura?

La nova fórmula no suposarà necessàriament un preu més baix i aquest tampoc n’és l’objectiu. I així es reflecteix en la memòria econòmica del reial decret llei, que explica que en un mercat com el del 2021 en què el preu del ‘pool’ va finalitzar en 111,9 euros per megawatt hora de mitjana, amb la nova metodologia el resultat final hagués sigut un 20% més barat. El 2019 (any de preus barats que va tancar a una mitjana de 47,7 euros per megawatt hora), però, hauria sigut un 11,4% més car amb la nova metodologia. És a dir, els anys en què hi ha grans pics de preus, aquesta fórmula els suavitza, però en els anys de preus baixos és molt probable que surti més car.