Energia

El Consell de Ministres aprovarà dimarts vinent el Pla de Contingència Energètica

La vicepresidenta Ribera confirma que el text està «pràcticament acabat» i que anirà al següent Consell de Ministres

El Consell de Ministres aprovarà dimarts vinent el Pla de Contingència Energètica
3
Es llegeix en minuts

La vicepresidenta tercera i ministra per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera, ha anunciat que el Pla de Contingència Energètica s’aprovarà en el Consell de Ministres de dimarts vinent, i assegura que les mesures d’estalvi ja aprovades pel Govern han permès reduir el consum un 3,6% respecte a la mitjana dels últims cinc anys.

En una entrevista amb Efe, Ribera ha explicat que malgrat que el Pla que exigeix Brussel·les a tots els estats membre està «pràcticament acabat», han volgut ser «prudents» i esperar que se celebri aquest divendres el Consell extraordinari de ministres d’Energia abans de presentar-lo.

Segons Ribera, és necessari conèixer les mesures que puguin adoptar aquest divendres els Vint-i-set, entre les quals es plantegen limitar el preu del gas a nivell comunitari o fixar un objectiu de reducció de consum elèctric, per acabar de definir l’estratègia nacional.

En aquest sentit, explica que el Pla és un document «estratègic» que ha d’explicar i ser precís respecte als problemes que pugui tenir el sistema energètic espanyol en el context actual, i que segons Ribera no són de «proveïment o subministrament», sinó de «preus».

Sobre les mesures recollides en el Pla, avança que seran de diferent «calat», però sempre dins dels «grans espais de consens» que ha identificat el Govern en les reunions que ha liderat Ribera durant les últimes setmanes amb els principals agents sectorials, socials, polítics i de la societat civil.

Així mateix, assegura que el Pla respectarà dues màximes importants, que passen per protegir als consumidors i al teixit industrial, i no inclourà obligacions d’estalvi per als ciutadans, com ha vingut explicant l’Executiu.

Estalvi energètic

Abans de presentar aquest Pla, el Govern ja va aprovar a l’estiu una estratègia amb mesures d’estalvi energètic, com la regulació dels termòstats a determinats edificis i l’aturada d’aparadors, que han permès reduir el consum un 3,6% des que van entrar en vigor el 10 d’agost.

Concretament, entre aquesta data i l’última setmana el consum ha sigut un 3,6% menor que la mitjana registrada en el mateix període en els cinc anys anteriors.

Finalment, l’estalvi que recollirà el Pla espanyol serà del 6,4%, per sota del compromís inicial del Govern amb Brussel·les del 7%.

Amb aquestes dades, la vicepresidenta ha expressat el seu «sincer agraïment» al conjunt dels ciutadans, després de celebrar que «van entendre bé el missatge i van aplicar bastant encertadament les mesures que s’estaven proposant», a un estiu marcat per les elevades temperatures.

A més, els ha enviat un missatge de tranquil·litat, mostrant el seu compromís per continuar adoptant mesures que redueixin al «màxim» l’impacte en el teixit productiu i les famílies.

«Continuarem identificant i aplicant aquelles mesures que ens permetin viure raonadament aquest episodi, i potser sortir-ne amb alguna esgarrapada, però sans i forts», ha declarat Ribera.

No busca un «sistema de sancions»

Preguntada sobre les sancions que han imposat les comunitats autònomes per l’incompliment de les mesures que ja estan en vigor, Ribera ha explicat que el Pla d’estalvi no té per objectiu establir un «sistema de sancions».

«No és una norma que estigui pensada per activar un sistema de sancions, és un decret llei que aquesta pensat per activar com canalitzar la capacitat d’estalvi del conjunt de l’economia espanyola allà on s’entén que hi ha consums redundants», ha defensat.

Notícies relacionades

Per això, lloa el paper exercit fins ara per les comunitats i els ajuntaments, que no han comunicat sancions ni multes i estan complint la seva comesa d’ajudar els que se senten desemparats o preocupats a aclarir els seus dubtes.

En aquesta línia, assegura que el Ministeri ha rebut algunes preguntes del petit comerç amb dubtes sobre com aplicar les mesures, en especial la instal·lació del sistema de tancat automàtic de portes, que haurien d’estar instal·lades abans de l’1 d’octubre.