Treball

L’Ajuntament de València vol provar la jornada laboral de 4 dies durant tot el mes d’abril

Serà una prova pilot amb setmanes laborables de 32 hores, una cosa que no s’ha fet abans a Europa

L’Ajuntament de València vol provar la jornada laboral de 4 dies durant tot el mes d’abril
2
Es llegeix en minuts

L’alcalde de València Joan Ribó ha proposat als empresaris la possibilitat que el 2023 el dilluns 24 d’abril sigui festiu. D’aquesta manera, es compensaria la pèrdua d’un dia festiu per als ciutadans ja que Sant Vicenç Màrtir, que se celebra el 22 de gener, l’any vinent, cau diumenge. Per tant, perquè aquell dia festiu el puguin disfrutar els valencians, l’alcalde proposa ubicar-lo el 24 d’abril.

¿Amb quina finalitat? Segons Ribó, perquè des de l’1 d’abril a l’1 de maig del 2023 es pot portar a terme una experiència pilot consistent que tot el mes estarà format per setmanes de quatre dies feiners. Ribó vol experimentar amb aquesta experiència pilot d’implantar la setmana de quatre jornades, que promou Compromís i la conselleria d’Economia Sostenible.

Fonts de l’alcaldia han assenyalat que la proposta de Ribó no consisteix a traslladar la festa del patró de València del 22 de gener al 24 d’abril perquè els actes religiosos i la festivitat se celebraran igualment el 22 de gener, sinó que aquell dia festiu que es perd, es dobla i es trasllada a abril, amb l’objectiu ja comentat.

Coincideix que del 10 d’abril a l’1 de maig hi ha tres dilluns festius, un d’ells és Dilluns de Pasqua, l’altre és Sant Vicent Ferrer i l’1 de maig és el dia del treballador

L’alcalde s’ha reunit amb el president de la Cambra de Comerç, José Vicente Morata, i la presidenta de CEV-València, Eva Blasco, a qui ha traslladat la possibilitat de posar en marxa a València aquesta experiència pilot d’una setmana de quatre dies i 32 hores. La prova pilot tindria lloc durant el mes d’abril del 2023, per la qual cosa l’alcalde ha proposat als representants empresarials traslladar la condició de dia no laborable de la festivitat local de Sant Vicenç Màrtir al mes d’abril perquè, amb aquest trasllat, aquell mes tindria quatre setmanes completes de quatre dies feiners.

En cap cas afectaria la festa de Sant Vicenç perquè al 2023 cau en diumenge. Fonts de l’alcaldia asseguren que es tracta d’un primer contacte i en els pròxims dies es reunirà també amb els sindicats.

A més, Ribó ha valorat: «Som conscients que això no s’ha fet en cap lloc d’Europa i pensem que és important investigar-ho perquè avançar en reduir la jornada laboral és un pas endavant per a qualsevol treballador».

Notícies relacionades

Ribó ha assegurat que seria «un estudi, un experiment que volem fer a l’ajuntament. Ho volem fer concretament des del dilluns 10 d’abril fins al dilluns 1 de maig. Coincideix que hi ha tres dilluns festius, un d’ells és Dilluns de Pasqua, l’altre és Sant Vicent Ferrer i l’1 de maig és el dia del treballador, i tenim la possibilitat de moure la condició de no laborable de Sant Vicenç Màrtir, que ja cau en diumenge el 2023, a un dilluns d’abril perquè és un dia festiu local».

L’alcalde ha recordat que a la Generalitat «s’han fet diversos congressos sobre la possibilitat d’avançar cap a una jornada laboral de 32 hores. Nosaltres volem veure, sense entrar en cap tipus de negociació col·lectiva entre treballadors i empresaris perquè això no ens correspon ni és competència municipal, què li passaria a la ciutat de València si s’instaurés una jornada de 32 hores en quatre dies a la setmana. I ho podem provar durant un mes». 

Temes:

Joan Ribó