Inflació

Yolanda Díaz insisteix i demana als grans supermercats cistells de consum a preu congelat

Segons la ministra aquests paquets haurien de variar cada setmana, estar disponibles fins i tot passat després de Nadal i que els celíacs tinguessin el seu

Yolanda Díaz insisteix i demana als grans supermercats cistells de consum a preu congelat

David Castro

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Superada la primera reunió per negociar una possible sortida a l’alt preu de la compra. La vicepresidenta segona del Govern i ministra de Treball i Economia Social, Yolanda Díaz, i el ministre de Consum, Alberto Garzón, s’han reunit aquest dijous amb el director executiu de Carrefour Espanya, Alexandre de Palmas, una trobada a petició de la companyia –va dir ahir Díaz– en què han tractat possibles estratègies per abordar l’efecte de l’alta inflació en la butxaca del consumidor. L’estratègia sembla que serà seguir el camí que va obrir ahir aquesta cadena francesa, que va anunciar un paquet de 30 productes bàsics a 30 euros. Ja ahir la ministra va assenyalar que aquesta seria la seva petició a les grans companyies del sector, i aquest dijous al sortir de la reunió ha afinat la demanda: hauran de ser cistells amb productes bàsics a preus «congelats» o limitats, i que estiguin disponibles fins després de Nadal i preparats també perquè els comprin persones celíaques.

Segons recull Europa Press, aquesta portaveu del Govern ha explicat que el cistell hauria d’anar rotant els productes que la componen cada setmana, i estar dissenyada per incloure proteïnes i frescos (peix, carn, fruita, ous i hortalisses).

Díaz ha deixat clar que en cap cas la demanda va dirigida a petits comerços ni a productors. «De cap manera pot ser aquesta oferta a costa dels productors del nostre país, tal com exigeix la Llei de Cadena Alimentària: això és a costa de la contribució que fan o han de fer les empreses que tenen capacitat per fer-ho, l’esforç el demanem a les grans distribuïdores i no al petit comerç, que no té capacitat per això», ha assenyalat la ministra.

En qualsevol cas, ha insistit, la mesura hauria d’aprovar-se fruit d’un acord amb les grans distribuïdores. Carrefour, la primera amb la qual es reuneix, estudiarà la proposta, segons la valoració oferta per Díaz a la sortida. Per la seva banda, Alexandre de Palmas no ha fet declaracions.

Les reunions segueixen dilluns

Notícies relacionades

El pla és ara que les rondes de contacte segueixin dilluns amb una reunió amb empreses del sector i les associacions que les agrupen, així com amb aquelles que representen consumidors i usuaris.

Les primeres ja han expressat públicament que creuen molt més en una baixada de l’IVA associada a aquests productes bàsics o que se’ls consideri un sector electrointensivu, més que a limitar el preu. No obstant, a preguntes d’EL PERIÓDICO aquest dijous, han preferit restar a l’espera del que ocorri en la reunió.