Crisi energètica

Espanya avala la proposta de Brussel·les de reduir la demanda elèctrica a les hores punta

El Govern creu que el límit als beneficis de les elèctriques amb un topall no l’afectarà perquè ja té aquesta mesura en marxa

Espanya avala la proposta de Brussel·les de reduir la demanda elèctrica a les hores punta
2
Es llegeix en minuts
Sara Ledo

A diferència del rebuig categòric de la proposta de Brussel·les de reduir el consum de gas de manera obligatòria en un 15%, el Govern que comanda Pedro Sánchez veu amb bons ulls les noves mesures que estudia la Comissió Europea per mitigar un possible tall del gas per part de Rússia. Entre elles, la proposta de reduir el consum net d’electricitat en les hores amb més demanda, mentre considera que d’altres, com limitar els beneficis de les renovables o la nuclear amb un límit de 200 euros per megawatt (MWh) no l’afecta, ja que Espanya va posar en marxa aquesta mesura fa un any amb un límit inferior de 67 euros per MWh.

«Moltes de les mesures, pràcticament la totalitat de les mesures que la Comissió ha posat sobre la taula són propostes que Espanya ha revisat o ja ha posat en marxa», ha defensat aquest dimecres la secretària d’Estat d’Energia, Sara Aagesen, després del Consell Sectorial d’Energia que reuneix comunitats autònomes i ajuntaments amb el Ministeri, per acabar de polir el pla de contingència.

Segons Red Eléctrica, a l’hivern, les hores punta del sistema elèctric espanyol es donen entre les onze i dotze hores per l’activitat en empreses i serveis, així com a les cases (ús de forns i cuines), i entre les set i les vuit de la tarda, per la confluència entre activitat comercial i ocupació de la casa. «És una cosa important. Hem de veure de quina manera podem reduir la demanda punta al nostre país. Hem de bussejar en aquesta proposta», ha afegit Aagesen.

Notícies relacionades

Una reducció de la demanda en aquells períodes no afectarà en cap cas les cases, almenys no de manera obligada, ja que la contribució dels consumidors domèstics serà sempre «voluntària», segons ha defensat Aagesen. La fórmula, segons alguns experts, podria ser disminuir el consum amb un servei similar a l’antiga interrompibilitat. Aquest eina, que està actualment en desús a Espanya (es va utilitzar fins l’1 de juny del 2020), a excepció de les illes, permet als grans consumidors (les indústries) que es comprometen a reduir el seu consum elèctric quan sigui necessari rebre uns diners (per compensar la seva enorme despesa en energia). La recuperació d’aquest mecanisme ha sigut una de les peticions de la indústria durant les seves reunions amb l’Executiu per a l’elaboració del pla de contingència.

Sobre la reunió amb comunitats i ajuntaments, Aagesen ha destacat la coincidència de tots en engegar mesures d’eficiència, així com d’informació als ciutadans i altres de regulatòries per millorar l’autoconsum i les comunitats energètiques, així com simplificar els procediments per a la petició d’ajudes i agilitar la tramitació per a la instal·lació de parcs renovables. Ha anunciat, a més, que el Govern llançarà pròximament una campanya de comunicació amb recomanacions per a les cases per reduir el seu consum energètic.