Vagues

Els conflictes laborals agreugen el trànsit aeri aquesta setmana a Espanya

Aquest dilluns coincideixen vagues a Iberia Express, Ryanair i Easyjet

Els conflictes laborals agreugen el trànsit aeri aquesta setmana a Espanya

Epi_rc_es

1
Es llegeix en minuts
Eduardo López Alonso
Eduardo López Alonso

Periodista @Elabcn

ver +

Aquesta setmana, els conflictes laborals tornen a amenaçar la normalitat del trànsit aeri a Espanya. En ple enquistament de les negociacions a Ryanair, que inicia una altra setmana de protestes, Iberia Express ha suspès deu vols aquest dilluns, segona jornada de la vaga de tripulants de cabina de passatgers (TCP) convocada per USO. Iberia preveu operar 94 vols (el 90,4% dels programats), tots inclosos en el decret de serveis mínims dictat pel Govern.

Aquest dilluns coincideixen tres vagues en el sector aeri, de companyies de baix cost i en demanda de millores salarials: a la d’Iberia Express s’uneix la que han desenvolupat des de principi de l’estiu els tripulants de Ryanair, també convocats per USO, i els pilots d’EasyJet, cridats pel Sepla.

Els vols cancel·lats d’Iberia Express, aquells no inclosos en el decret de serveis mínims dictat pel Ministeri de Transports, són els enllaços d’anada i tornada entre Madrid i Gran Canària, Màlaga, Mallorca, Santiago i Sevilla.

Segons informa l’aerolínia de baix cost filial d’Iberia, dels 1.300 passatgers afectats per les cancel·lacions d’aquest dilluns, 1.000 ja han sigut ressituats en altres vols o mitjans de transport alternatius i la resta ha sol·licitat un abonament o reembors o està pendent de triar l’alternativa que millor li convingui.

USO assenyala en una comunicació als mitjans que, a més dels 10 vols cancel·lats, la companyia n’ha «desprogramat» altres que eren operats per tripulacions espanyoles des de Londres però que els realitzarà British Airways, aerolínia que pertany al grup hispanobritànic IAG, igual que Iberia.

Notícies relacionades

Iberia Express explica que tenen un contracte de disponibilitat d’avions i tripulacions amb British Airways, que és qui gestiona el programa comercial i qui decideix els vols que opera l’espanyola i, efectivament, avui n’ha desprogramat deu amb base a Londres-Gatwick.

A Ryanair, segons informa USO, de moment no s’ha cancel·lat cap vol aquest dilluns i s’han registrat retards en 28 sortides. La companyia no ofereix informació sobre el desenvolupament de la vaga, però fonts de la plantilla asseguren que la direcció ha pres represàlies amb treballadors que s’han acollit al seu dret de vaga.