Cimera de Jackson Hole

El BCE segueix el camí de la Reserva Federal i aposta per una forta pujada dels tipus

El BCE segueix el camí de la Reserva Federal i aposta per una forta pujada dels tipus

RALPH ORLOWSKI

2
Es llegeix en minuts
Reuters

Representants del Banc Central Europeu (BCE) van defensar aquest dissabte un fort augment dels tipus d’interès al setembre per combatre la inflació cada cop més desbocada. Amb aquest posicionament, el BCE es va afegir al camí marcat la vigília pel president de la Reserva Federal (Fed) dels Estats Units, Jerome Powell, que va obrir la porta a una tercera pujada consecutiva de tres quarts de punt.

El BCE va apujar els tipus un 0,5% fins arribar a 0 a finals de juliol –la primera pujada en 11 anys– i ara s’espera un moviment similar o fins i tot més important el 8 de setembre, en part a causa de l’alta inflació i en part perquè la Reserva Federal dels EUA també s’està movent fent uns passos excepcionalment grans.

Durant una trobada en el Simposi econòmic anual de Jackson Hole de la Fed, la consellera del BCE Isabel Schnabel, el governador del Banc Central de França, François Villeroy de Galhau, i el del Banc Central de Letònia, Martins Kazaks, van defensar una acció contundent o significativa.

«Tant la probabilitat com el cost que l’alta inflació actual arreli en les expectatives són incòmodament alts», va dir Schnabel. «En aquest entorn, els bancs centrals han d’actuar amb força».

Pujada del 0,75%

Els mercats apostaven a un moviment de 50 punts bàsics el 8 de setembre fins fa només uns dies, però una gran quantitat de legisladors, parlant de forma oficial i extraoficial, ara argumenten que també s’hauria de considerar una pujada del 0,75%.

«La distribució anticipada de les pujades de tipus és una opció política raonable», va dir Kazaks a Reuters. «Hauríem d’estar oberts a discutir tant 50 com 75 punts bàsics com a possibles moviments. Des de la perspectiva actual, haurien de ser almenys 50».

Notícies relacionades

Els tres banquers van argumentar, a més, que la pujada de tipus haurà de continuar.

Amb els tipus a 0, el BCE està estimulant l’economia i es manté lluny del tipus neutral, que els economistes calculen al voltant de l’1,5%. Villeroy va dir que a la taxa neutral s’hauria d’arribar abans de final d’any, mentre que Kazaks va assegurar que s’hi arribaria en el primer trimestre de l’any vinent. «Des del meu punt de vista, podríem estar-hi abans de final d’any, després d’un altre pas significatiu al setembre», va dir Villeroy.