Seguretat Social
El Congrés avala el nou sistema de cotització dels autònoms
El decret llei suma el suport del PP i podrà incorporar canvis al tramitar-se com a projecte de llei al Parlament

El Congrés dels Diputats ha convalidat aquest dijous el reial decret llei 13/2022 pel qual s’estableix un nou sistema de cotització per als treballadors per compte propi i autònoms i es millora la protecció per cessament d’activitat. El nou sistema, pactat entre el Govern central i els agents socials, busca que els autònoms cotitzin en funció dels ingressos reals i entrarà en vigor a partir del gener del 2023, de manera gradual. La convalidació del decret ha tirat endavant al Congrés amb 260 vots a favor (entre els quals s’han sumat els del PP), 64 en contra (entre els quals, els de Vox i Ciutadans) i 25 abstencions. El text es tramitarà com a projecte de llei per procediment d’urgència i durant aquest tràmit podrà incorporar esmenes dels grups parlamentaris.
El ministre d’Inclusió, Seguretat Social i Migracions, José Luis Escrivá, ha defensat que la reforma del règim especial de treballadors autònoms (RETA) implantarà un sistema de cotització «més just, flexible i equitatiu» per als treballadors per compte propi. Després de la votació, les organitzacions d’autònoms que van participar en la negociació del decret han expressat la seva satisfacció. «És bo que hagi tingut el suport majoritari de la Cambra, que ara ha decidit tramitar-lo com a projecte de llei», ha valorat el president de l’Associació de Treballadors Autònoms (ATA), Lorenzo Amor.
La reforma suposa la posada en marxa d’un sistema de cotització transitori per al 2023, 2024 i 2025 conforme a 15 trams de rendiments nets i amb quotes a la Seguretat Social que aniran disminuint per als trams inferiors al salari mínim (SMI), que es mantindran per als trams intermedis i que augmentaran per als superiors a 1.700 euros mensuals. El tram més baix (per a rendiments iguals o inferiors a 670 euros mensuals) parteix d’una quota de 230 euros el 2023 per passar a 225 euros el 2024 i a 200 euros el 2025, mentre que el tram més alt (per a rendiments superiors a 6.000 euros) parteix d’una cotització de 500 euros l’any que ve, que pugen a 530 el següent i se situen en 590 al final del període.
- Un incendi al Baix Ebre crema 570 hectàrees, el 90% als Ports
- El mapa territorial Enquesta CIS: El PSOE assetja cinc governs autonòmics del PP en l’equador de la legislatura
- Xarxes Molts turistes confonen Mallorca amb França i creuen que l'alemany és l'idioma oficial, segons una enquesta de carrer a Palma
- Osona Una ‘moto espia’ dels Mossos capta per la C-25 un conductor sense cinturó, parlant pel mòbil i bevent
- FUTBOL El Reial Madrid demana ajornar el seu partit de lliga contra l’Osasuna al 29 d’octubre
- Control exhaustiu Barcelona proposa a Airbnb un nou conveni més exigent: «Hi ha anuncis en què l’amfitrió es diu James Bond»
- Cas Koldo El jutge investiga contractes «manipulats» de Pardo de Vera després que l’UCO trobés a casa seva documents sobre el ‘pelotazo’ de les mascaretes
- Junta de portaveus El Parlament ajorna per segona vegada que Illa comparegui per la corrupció en el PSOE
- Salut i benestar José Abellán, cardiòleg: "Crec que ens estem equivocant en donar-li massa importància a l'exercici de força"
- Accions legals Tovalloletes humides: la gran plaga ecològica que surt de les llars