Empreses

La marca d’espardenyes Toni Pons creix amb el rumb posat en els 27 milions d’euros de facturació

  • La companyia amb seu a Girona ha incrementat el volum de negoci gairebé un 60% entre el gener i el juny 

  • La seva principal font d’ingressos continuen sent les botigues multimarca, però l’aposta de creixement de l’empresa passa per les botigues pròpies i l’‘online’

La marca d’espardenyes Toni Pons creix amb el rumb posat en els 27 milions d’euros de facturació

Toni Pons

2
Es llegeix en minuts
Paula Clemente
Paula Clemente

Periodista

Especialista en Consum, start-ups, sector emprenedor

ver +

Va ser de les primeres coses que va aprendre a la universitat. «La primera generació construeix, la segona expandeix i la tercera lapida». I, malgrat això, contra aquest pronòstic, Jordi Pons, net del fundador de l’empresa familiar sabatera Toni Pons, ho té tot lligat per portar la companyia al següent nivell. La marca, especialment coneguda per les seves espardenyes, ha venut aquest primer semestre un 58% més que entre el gener i el juny de l’any passat, un balanç que consolida la seva previsió d’acabar el 2022 amb un volum de negoci de 27 milions d’euros. Aquestes xifres suposarien incrementar en més d’un 40% la facturació de l’any passat, i gairebé un 60% les de l’últim exercici abans de la pandèmia.

La clau, segons aquest empresari, és la combinació de factors que es dona a Toni Pons: d’una banda, els 76 anys de trajectòria; d’una altra, que tenen gent jove al capdavant «amb ganes d’aprofitar les oportunitats, explicar el projecte i fer-lo créixer»; i, també, que es recolza en tres vies de negoci «amb molta salut».

La primera són les botigues multimarca, a les quals Toni Pons facilita sabates perquè les venguin al públic final, i que encara suposen el 60% dels ingressos d’aquesta companyia amb seu a Girona. La segona és la gran aposta de l’empresa des que Jordi Pons en va agafar les regnes el 2016: les botigues pròpies. Amb les dues últimes obertures –un establiment a Madrid i un altre a València que s’han posat en marxa aquest estiu–, la marca té ja 17 locals de venda a Espanya. A banda de vuit més a l’Aràbia Saudita, dos a Colòmbia i un altre a Malàisia. I per acabar, el canal ‘online’, que suposa ja el 20% de les vendes de la firma.

Línies de creixement

Notícies relacionades

«Teníem un producte i una història de producte molt fort, i es tractava de poder explicar-la amb les oportunitats que donen cada moment», planteja Pons en relació amb aquesta aposta per la botiga pròpia i l’‘online’. «Ho veiem com una suma de forces: nosaltres continuem apostant molt per on hem sigut sempre, no volem passar a ser una empresa ‘business-to-consumer’ [de venda directa al públic], passa que el fet de ser un canal més recent l’escalabilitat sembla més gran», explica l’empresari, que alhora reconeix que tenir botigues pròpies els ha ajudat a ser més presents en l’imaginari de clients importants.

De moment, l’estratègia està posada aquí: a explotar tant aquests tres camins, com la potència de la marca Espanya en la indústria del calçat (i més d’espart) per arribar a més gent, a més països i als canals de millor presència. I, sobretot, a esquivar la incertesa econòmica general. Per ara, Toni Pons, que té la producció externalitzada en fàbriques a La Rioja i a Alacant, ha apostat per ajustar marges i ha aconseguit no haver d’apujar el preu dels productes, tot i que no descarta haver de fer-ho en el futur. «Evidentment, si les possibilitats de fabricació són impossibles, haurem de prendre mesures», conclou Pons.

Temes:

Comerç Empreses