L’economia dels EUA es contrau un 0,2% i entra en una recessió tècnica

Segon descens consecutiu del PIB com a conseqüència de la crisi global derivada de la guerra d’Ucraïna

L’economia dels EUA es contrau un 0,2% i entra en una recessió tècnica

EFE / MICHAEL REYNOLDS (Efe)

2
Es llegeix en minuts

L’economia dels Estats Units es va contraure un 0,2% en el segon trimestre de l’any i encadena així dos trimestres de caigudes del producte interior brut (PIB), com a conseqüència de la crisi global derivada de la guerra d’Ucraïna i de la desbocada inflació.

La dada publicada per l’Oficina d’Estadístiques Laborals (BEA) confirma un segon descens consecutiu del PIB, cosa que tradicionalment es considera una recessió tècnica.

Un diagnòstic que, tanmateix, no comparteix el Govern nord-americà, que no creu que el país es trobi en un escenari de recessió donada la robustesa de la seva economia.

La dada del segon trimestre del 2022, el primer de les tres estimacions que fa l’Executiu nord-americà, es produeix després que en el primer trimestre l’economia es contragués el 0,4%.

Segons l’informe publicat aquest dijous per la BEA, que calcula un ritme anual de caiguda del 0,9%, com a factors d’aquest retrocés hi ha l’alta inflació, els problemes a la cadena de subministraments i l’augment de les taxes d’interès. Com a contrapartida va remarcar l’atur.

Així mateix es van registrar disminucions en la inversió privada, en l’immobiliari (residencial i no residencial), en la despesa dels governs federal, estatal i local, que van ser compensades en part per augments en les exportacions i la despesa del consumidor. Les importacions, per la seva banda, van augmentar.

Des de l’Executiu de Joe Biden i des d’institucions com el Fons Monetari Internacional (FMI) o la Reserva Federal fa dies que preparen el terreny davant l’esperada mala dada i insistint que hi ha prou indicadors econòmics per no considerar que els Estats Units estiguin entrant en recessió.

Ahir dimecres, en declaracions a Efe, Jared Bernstein, un dels assessors econòmics del president nord-americà, Joe Biden, va insistir a defensar que la recessió és un concepte que té en compte molts factors.

«La idea de recessió és definida pels economistes com una baixada de l’activitat econòmica amplia i persistent. No és necessàriament dos trimestres de baixada del PIB, especialment si aquestes baixades són lleus», va asseverar Bernstein, que tanmateix va dir no voler pintar una «imatge massa amable» de la situació.

La dada s’ha conegut un dia després que la Reserva Federal (Fed) dels Estats Units pugés en 0,75 punts el tipus d’interès oficial per segon mes consecutiu i no descartés cap altre augment «inusualment alt» al setembre, si la inflació continua pujant.

Al juny, la taxa d’inflació de l’economia més gran del món se situava en el 9,1%, una cosa no vista des del 1981.

Notícies relacionades

Dimarts passat, el Fons Monetari Internacional (FMI) va publicar les seves previsions i va calcular que l’economia nord-americana creixerà un 2,3% aquest any i l’1% el pròxim, unes estimacions que redueixen en 1,4 i 1,3 punts, respectivament, les de l’abril.

La institució va assegurar que, tot i que no preveu que l’economia nord-americana entri en recessió aquest any i el 2023, un «petit xoc podria ser suficient» per portar-la a aquest escenari.