Seguretat Social

Escrivá defensa que el sistema de cotització d’autònoms dona «seguretat i certesa»

El ministre assegura que Espanya representava «una gran anomalia», ja que «no contribuïen d’acord als seus ingressos nets»

Escrivá defensa que el sistema de cotització d’autònoms dona «seguretat i certesa»

Epi_rc_es

1
Es llegeix en minuts

El ministre d’Inclusió, Seguretat Social i Migracions, José Luis Escrivá, ha presentat aquest dijous, davant la Comissió de Seguiment i Avaluació dels Acords del Pacte de Toledo, la futura reforma del sistema de cotització d’autònoms per ingressos reals, acordada aquesta setmana amb les principals associacions, i ha defensat que donarà «seguretat i certesa» a aquest col·lectiu.

Escrivá ha assenyalat que, amb el sistema actual, Espanya representava «una gran anomalia», ja que els autònoms «no contribuïen d’acord als seus ingressos nets», cosa que generava «bastanta inequitat i debilitat de l’acció protectora».

El 84% dels autònoms cotitzen per una base mínima, per sota dels 300 euros al mes, cosa que, combinada amb els períodes sense cotització, que solen ser «bastant extensos» entre els treballadors per compte propi, «ha generat que les seves pensions siguin relativament baixes», en concret, un 43% per sota de la dels assalariats.

Per aquesta raó, Escrivá ha recalcat que el nou sistema introdueix canvis en les quotes, però també modifica el sistema de protecció social, amb una ampliació de les prestacions per cessament d’activitat, amb reconeixement d’interrupcions parcials. També inclou un mecanisme RED, tant cíclic com sectorial.

La futura reforma del sistema de cotització també contempla una «quota reduïda per a autònoms que inicien l’activitat», que substituirà l’anterior tarifa plana. Aquesta mesura, amb una quota de 80 euros, tindrà «caràcter general» durant el primer any, com ha apuntat el ministre, amb la possibilitat d’allargar-se 12 mesos més si l’evolució dels ingressos no s’ha pogut enlairar el primer any i segueix per sota del salari mínim interprofessional.

Notícies relacionades

Escrivá ha destacat la «flexibilitat» que aquesta reforma donarà als autònoms, ja que els permetrà canviar els trams de cotització cada dos mesos i, a més, els donarà la possibilitat de tenir una deducció genèrica del 7% dels rendiments nets, que serà del 3% per als autònoms societaris.

Els autònoms hauran d’estar cotitzant pels seus ingressos nets el 2032, per això el Govern i els agents socials han pactat durant aquells anys «un període transitori» en els trams de cotització per a la «introducció general» del nou règim i per a l’adaptació tant dels autònoms com de l’Administració.