Una de cada dues empreses espanyoles va patir atacs cibernètics el 2021

  • El cost mitjà dels atacs informàtics s’ha duplicat respecte a l’any anterior, i ha superat els 100.000 euros

Una de cada dues empreses espanyoles va patir atacs cibernètics el 2021
2
Es llegeix en minuts

La meitat de les empreses espanyoles han sigut més de 84 vegades víctimes d’atacs cibernètics, concretament un 51%. D’aquesta manera, la ciberseguretat s’ha convertit en una de les temàtiques més comentades pels directius en els últims mesos, segons l’últim ‘Informe de Ciberpreparació 2022’ elaborat per Hiscox. En aquest context, el cost mitjà dels atacs cibernètics s’ha duplicat respecte a l’any anterior, i ha superat així els 100.000 euros i ha posicionat Espanya com un dels països que està per sobre de la mitjana mundial.

«A l’haver de pagar per sobre de 100.000 euros per recuperar, per exemple, un sistema piratejat, més del 43% de les empreses espanyoles han deixat d’estar operatives», alerta Antonio Pastor, advocat i soci de Círculo Legal. I afegeix que hi ha una baixa percepció de risc, indiferent a l’«alta freqüència» amb què es produeixen aquest tipus d’incidents. «La ciberseguretat s’ha tornat un punt primordial dins de les empreses, però alhora un de molt car. De fet, es calcula que a l’any una empresa hauria de gastar almenys el 15% del seu pressupost anual en ciberseguretat», detalla Pastor.

Després d’una pandèmia i amb l’ajuda de la intel·ligència artificial, les dades s’han valoritzat i la seguretat de la informació digital és un tema primordial tant per a actors públics com per a privats. Els atacs de programari segrestador –o extorsions per robatori de comptes i sistemes– són dels més temuts pels empresaris, tenint en compte els costos associats que van més enllà de la mera recuperació dels sistemes.

¿Com es produeixen els atacs cibernètics?

El correu electrònic corporatiu és la principal via d’arribada per a la majoria d’atacs que tenen les empreses, fet que s’ha incrementat amb el teletreball. Ve seguit pels atacs als servidors al núvol, als servidors corporatius i als mòbils, tant personals com d’empresa.

Notícies relacionades

«Si parlem d’aspectes legals canviants, hi ha la directiva europea 2016/1148, que tracta les mesures destinades a garantir un nivell comú de seguretat a les xarxes i sistemes d’informació de la Unió Europea, transposada al nostre ordenament mitjançant el reial decret llei 12/2018, de 7 de setembre, de seguretat de les xarxes i sistemes d’informació», explica l’advocat de Círculo Legal. I afegeix que «en aquest sentit, són els estats membre de la Unió Europea els qui han de vetllar i cooperar perquè es compleixi amb les mesures, adoptant una estratègia conjunta per minimitzar els riscos que existeixen a dia d’avui».

El pagament per tots els rescats ha costat a les empreses espanyoles afectades una mitjana de 20.000 euros, una xifra que, per a determinades empreses, compromet la seva solvència. A més, s’hi suma la pèrdua de reputació, de clients, i més despeses en pòlisses d’assegurança per prevenir futurs atacs.