Una de cada dues empreses espanyoles va patir atacs cibernètics el 2021
El cost mitjà dels atacs informàtics s’ha duplicat respecte a l’any anterior, i ha superat els 100.000 euros

La meitat de les empreses espanyoles han sigut més de 84 vegades víctimes d’atacs cibernètics, concretament un 51%. D’aquesta manera, la ciberseguretat s’ha convertit en una de les temàtiques més comentades pels directius en els últims mesos, segons l’últim ‘Informe de Ciberpreparació 2022’ elaborat per Hiscox. En aquest context, el cost mitjà dels atacs cibernètics s’ha duplicat respecte a l’any anterior, i ha superat així els 100.000 euros i ha posicionat Espanya com un dels països que està per sobre de la mitjana mundial.
«A l’haver de pagar per sobre de 100.000 euros per recuperar, per exemple, un sistema piratejat, més del 43% de les empreses espanyoles han deixat d’estar operatives», alerta Antonio Pastor, advocat i soci de Círculo Legal. I afegeix que hi ha una baixa percepció de risc, indiferent a l’«alta freqüència» amb què es produeixen aquest tipus d’incidents. «La ciberseguretat s’ha tornat un punt primordial dins de les empreses, però alhora un de molt car. De fet, es calcula que a l’any una empresa hauria de gastar almenys el 15% del seu pressupost anual en ciberseguretat», detalla Pastor.
Després d’una pandèmia i amb l’ajuda de la intel·ligència artificial, les dades s’han valoritzat i la seguretat de la informació digital és un tema primordial tant per a actors públics com per a privats. Els atacs de programari segrestador –o extorsions per robatori de comptes i sistemes– són dels més temuts pels empresaris, tenint en compte els costos associats que van més enllà de la mera recuperació dels sistemes.
¿Com es produeixen els atacs cibernètics?
El correu electrònic corporatiu és la principal via d’arribada per a la majoria d’atacs que tenen les empreses, fet que s’ha incrementat amb el teletreball. Ve seguit pels atacs als servidors al núvol, als servidors corporatius i als mòbils, tant personals com d’empresa.
«Si parlem d’aspectes legals canviants, hi ha la directiva europea 2016/1148, que tracta les mesures destinades a garantir un nivell comú de seguretat a les xarxes i sistemes d’informació de la Unió Europea, transposada al nostre ordenament mitjançant el reial decret llei 12/2018, de 7 de setembre, de seguretat de les xarxes i sistemes d’informació», explica l’advocat de Círculo Legal. I afegeix que «en aquest sentit, són els estats membre de la Unió Europea els qui han de vetllar i cooperar perquè es compleixi amb les mesures, adoptant una estratègia conjunta per minimitzar els riscos que existeixen a dia d’avui».
El pagament per tots els rescats ha costat a les empreses espanyoles afectades una mitjana de 20.000 euros, una xifra que, per a determinades empreses, compromet la seva solvència. A més, s’hi suma la pèrdua de reputació, de clients, i més despeses en pòlisses d’assegurança per prevenir futurs atacs.
Ja ets usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Cita amb les urnes Així estan les enquestes de les eleccions municipals a Barcelona 2023
- Educació Catalunya aprova un MIR per a professors per al curs vinent
- A Màlaga Un home es treu la vida al conèixer la mort de la seva filla de tan sols 40 dies
- Previsió meteorològica La predicció de Roberto Brasero per a Setmana Santa: anuncia una «doble bona notícia»
- Després de la mort d’Aless BOMBA | Ana Obregón, mare d’una nena als 68 anys per gestació subrogada
- Detenció Clara Ponsatí i Meritxell Serret: reaccions i última hora sobre els judicis del procés, en directe
- Guerra d’Ucraïna L’AIEA alerta sobre l’augment de combats a prop de la central nuclear de Zaporíjia
- Conflicte a l’est Guerra Rússia-Ucraïna, avui: última hora de la guerra un any després de la invasió de Putin
- Turbulències en la xarxa social Els usuaris de pagament de Twitter serien menys d’un 0,2%
- Viatge a la Xina Sánchez augura una nova coalició amb Podem: «L’esquerra és molt més competitiva que la dreta»