Energia

La Unió Europea vol ressuscitar el carbó amb ajudes per a les tèrmiques

La mesura suposa una oportunitat per a les centrals asturianes, però pot ser letal per a Arcelor, perquè pressionarà sobre el preu del CO2

La Unió Europea vol ressuscitar el carbó amb ajudes per a les tèrmiques

Epi_rc_es

3
Es llegeix en minuts

La Unió Europea vol reduir al màxim el consum de gas, davant les amenaces de Rússia de tancar l’aixeta, i està disposada fins i tot a relaxar temporalment els seus objectiu mediambientals, una de les seves banderes en els últims anys. En el seu pla per capejar la crisi energètica, la Comissió Europea es mostra partidària de substituir gas per carbó. Fins i tot està disposada a incentivar la reactivació de les tèrmiques de carbó mitjançant subvencions públiques que facin assumible el consum de mineral. La mesura pot suposar una segona vida per a les centrals d’Astúries, però també un nou perill per a la gran indústria de la regió. La reactivació de les tèrmiques elevarà la demanda de drets d’emissió de CO2 i exercirà noves pressions alcistes en els seus preus. Un nou encariment dels drets pot ser letal per a companyies com la siderúrgica ArcelorMittal, que fins i tot ja es planteja parades pel preu de l’energia sense tenir en compte aquest possible nou factor.

El pla de la Comissió Europea, titulat ‘Estalvia gas per a un hivern segur’, s’espera aprovar aquest dimecres. El document demana la introducció immediata de mesures coordinades a nivell europeu per reduir el consum de gas com la limitació del termòstat per sobre dels 25 graus en els sistemes d’aire condicionat dels edificis públics i dels centres comercials, o la posada en marxa de subhastes de capacitats de gas per incentivar a la indústria a reduir temporalment la seva producció i, per tant, el seu consum energètic. I junt amb aquestes mesures, la Comissió inclou la necessitat d’aprofitar totes les fonts alternatives al gas, tot i que emetin més emissions de CO2

«Tot i que el canvi a les fonts renovables d’energia és la principal prioritat, la Comissió aplicarà també temporalment tota la flexibilitat disponible en la directiva d’emissions industrials i en la directiva d’avaluació d’impacte mediambiental», assenyala l’esborrany del pla, que detalla que les centrals de carbó que reiniciïn la seva activitat per compensar els talls del gas rus «podran quedar exemptes dels objectius d’emissions industrials». La Comissió considera que es pot estalviar «una quantitat significativa de gas», tot i que reconeix que «el canvi de combustible tindrà un impacte en la pol·lució de l’aire».

Alemanya, Àustria i els Països Baixos ja han anunciat plans per incrementar la generació elèctrica amb carbó. En altres casos l’increment del seu ús s’està produint de manera automàtica com a conseqüència de l’escalada del preu del gas, de la qual tampoc es lliura el mateix mineral. A Espanya s’està registrant un lleuger repunt de l’ús del carbó –que és de moment molt inferior al del gas– coincidint amb l’augment de demanda energètica amb l’onada de calor. Segons dades de Red Eléctrica, aquest juliol el carbó ha cobert el 3,2% de la demanda, quan l’últim any la seva participació havia sigut del 2,8%.

Notícies relacionades

La ministra per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera, havia assegurat a La Nueva España el 7 de juliol que Espanya «no necessita tornar enrere en la transició energètica com Alemanya», però la setmana passada va encarregar a Red Eléctrica que avalués la necessitat o no de prolongar la vida de les centrals de carbó que han sol·licitat el tancament però que encara no tenen l’autorització definitiva, com és el cas de les tèrmiques d’As Pontes i de Soto de Ribera.

El pla de la Comissió Europea pot donar un segona vida a les centrals de carbó d’Astúries, però pot ser molt nociu per a la gran indústria asturiana. La reactivació de les centrals de carbó incrementarà la demanda dels drets d’emissió de CO2, cosa que podria incrementar-ne el preu. En la seva última memòria ambiental, publicada la setmana passada, ArcelorMittal ja situava l’increment dels costos dels drets d’emissió com un dels factors «amb més impacte en la viabilitat del negoci». Un nou increment podria ser letal en un moment en què la multinacional ja veu «inevitable» la parada de plantes a Espanya per l’actual preu de l’electricitat.

L’Azerbaidjan s’erigeix en opció a Rússia i duplicarà el gas que envia a la UE

Temes:

Energia