Energia

¿Apujar l’aire condicionat serveix per reduir la dependència de Rússia?

Una menor demanda d’electricitat i petroli ajuda la butxaca i és una manera de reduir les tensions al mercat de gas a Europa

¿Apujar l’aire condicionat serveix per reduir la dependència de Rússia?

Efe / Juan Carlos Hidalgo

3
Es llegeix en minuts
Sara Ledo

Davant el temor d’un tall del gas imminent per part de Rússia, la Comissió Europea i els Estats membre de la UE han trepitjat l’accelerador per evitar problemes de subministrament amb plans de contingència. Entre les mesures hi ha propostes dirigides als ciutadans, com apujar l’aire condicionat o abaixar la calefacció, desendollar els aparells electrònics quan no estiguin en ús o canviar el cotxe pel transport públic quan sigui possible. El seu efecte no serà màgic, ni eliminarà de cop la dependència europea al gas rus, però en la que és la «primera crisi d’energia a nivell global», segons l’Agència Internacional de l’Energia, tot compta. «Són petites coses que no generen grans alertes però ajuden a reduir el consum i amb un emmagatzematge més gran es podria alliberar aquesta part a tercers països més afectats», deia fa uns dies la vicepresidenta i ministra per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera. 

¿Què hi té a veure l’aire condicionat d’avui amb el gas natural que es necessitarà a l’hivern?

Apujar la temperatura de l’aire condicionat, igual que desendollar els electrodomèstics quan no estiguin en ús, redueix la demanda d’electricitat. I entorn del 20% de l’electricitat a Espanya es genera amb gas natural. «En la mesura possible, qualsevol reducció d’energia suposa una demanda menor i això suposarà utilitzar menys gas perquè primer es cobreix la demanda amb renovables i nuclears i, quan aquestes tecnologies no arriben, entra el gas», explica Roberto Gómez Calvet, professor d’Economia de la Universitat Europea. I Espanya, com la resta d’Europa, es troba ara en ple procés d’ompliment dels seus emmagatzematges per arribar al 90% l’1 d’octubre i poder passar l’hivern si hi ha un tall de subministrament de Rússia. No obstant, Espanya compta amb un dels nivells «més alts» d’Europa, segons Enagás, amb un nivell en els seus emmagatzematges soterranis del 73,2% i uns tancs de gas natural liquat (GNL) al 84%. 

¿En quina mesura l’acció dels consumidors hi ajuda?

Tot compta. Per fer-se’n una idea, reduir l’ús del cotxe suposarà consumir menys petroli i això també afecta el gas perquè s’utilitza en el refinament de cru. És veritat que la capacitat d’acció dels ciutadans espanyols és limitada, però no per això menys important. «En l’escenari més optimista de reducció de consum, posant-ho tot de part nostra, podríem arribar a reduir un 10% de la demanda», hipotetiza Pedro Linares, professor de l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria ICAI i director del centre d’estudis Economics for Energy. «Tot i que sembli poc i que des del punt de vista absolut no ens salvarà la vida, sí que té un impacte per a la butxaca tenint en compte que en uns mesos la factura (energètica) serà molt alta i, a més, si nosaltres necessitem menys gas aquest GNL es pot portar a altres països, com Alemanya», afegeix Linares. 

¿Però hi ha infraestructures per portar-lo a altres països?

Una de les claus dels plans de contingència que dissenyen els Estats membre passa per identificar les mesures de solidaritat que es puguin posar en marxa. Però més enllà d’això, com explica Linares, quan un país com Espanya redueix una part de la seva demanda en un mercat tan tensionat com el del GNL actual permet alliberar barcos que haurien de venir a aquest país perquè vagin a l’altre (Alemanya, per exemple). D’altra banda, la vicepresidenta Ribera, en una intervenció recent, suggeria la possibilitat de donar un cop de mà a Itàlia, qui rep gas de gasoducte de Rússia i Algeria, amb un pont marítim de GNL entre Barcelona i Livorno. 

¿Hi ha altres mesures més enllà de l’estalvi diari?

«Espanya necessita determinades reformes estructurals a curt termini per evitar dependre de països com Rússia», reconeix Manuel Parejo, doctor en Economia, especialitzat en eficiència energètica. Pedro Linares en cita algunes que es podrien incentivar per als consumidors més vulnerables com canviar una caldera de gas ineficient per una altra de més eficient, canviar radiadors antics per bombes de calor o, fins i tot, instal·lar autoconsum. Totes serviran per utilitzar menys gas i estalviar uns diners a l’hivern.