Pujada del 8,7% interanual al juny

La vivenda ha pujat un 35% respecte als mínims del 2015, segons Tinsa

La costa i les illes experimenten un repunt respecte al mes anterior per la demanda estrangera

Oficina de venda de pisos a la Diagonal de Barcelona, el juny passat.

Oficina de venda de pisos a la Diagonal de Barcelona, el juny passat. / ALBERT GEA

3
Es llegeix en minuts
Eduardo López Alonso
Eduardo López Alonso

Periodista @Elabcn

ver +

L’estadística reafirma l’increment de l’activitat immobiliària a Espanya i el manteniment de l’augment de preus. Les dades de la societat de taxació Tinsa del mes de juny continuen reflectint una tendència alcista dels preus a totes les zones d’Espanya. El preu de la vivenda nova i utilitzada es va incrementar un 0,8% entre maig i juny, tres dècimes menys que el mes anterior. L’índex general es va situar en 1.841 punts, un 8,7% per sobre que el juny del 2021. Segons les taxacions de Tinsa, el preu mitjà es troba un 21,3% per sota del màxim aconseguit el 2007, després de revalorar-se un 32% des del mínim registrat el 2015. El preu mitjà a Espanya és de 1.686 euros el metre quadrat.

«Els grups de ‘Capitals i grans ciutats’ i ‘Àrees metropolitanes’ moderen el seu creixement al juny respecte al mes anterior, mentre que ‘Costa mediterrània’ i, en menor mesura, les Balears i les Canàries, registren un repunt en l’impuls dels preus», va explicar Cristina Arias, directora del Servei d’Estudis de Tinsa. Arias destaca que la demanda manté una tendència alcista, si bé les dades de concessió de noves hipoteques podrien estar començant a reflectir certa desacceleració. «En cas de consolidar-se, aquesta desacceleració podria estar motivada, en part, per un enduriment dels criteris de concessió de préstecs davant el canvi anunciat en la política monetària del BCE», explica Arias. Tot i que la demanda residencial es manté activa en un entorn d’oferta limitada, cosa que impulsa els preus a l’alça, s’espera que un augment dels tipus d’interès derivi en una moderació gradual de la demanda.

En termes interanuals, totes les zones reflecteixen increments significatius respecte al juny del 2021. En aquell mes, les ‘Capitals i grans ciutats’ encara registraven lleugeres caigudes en termes interanuals i les ‘Àrees metropolitanes’ encara no havien acumulat alces significatives. Per la seva banda, ‘Costa mediterrània’, ‘Illes’ i ‘Resta de municipis’ ja havien iniciat la recuperació el juny del 2021, tot i que moderada.

Els grups que van registrar aquest mes de juny els increments més alts en el seu preu mitjà van ser les ‘Àrees metropolitanes’, amb un 9,2%, i les localitats més petites d’interior i costa atlàntica, agrupades a ‘Resta de municipis’ (+9,1 %). Aquest és l’únic grup amb creixement mensual de preus per sobre de l’1% (+1,1 %).

Les ‘Capitals i grans ciutats’ es van encarir un 8,4% interanual, per sota de la mitjana nacional. En el cas de les illes i la costa mediterrània, que van iniciar abans la recuperació, la comparativa anual dona xifres més moderades: 4,5% i 6,9%, respectivament.

Notícies relacionades

Segons les taxacions de Tinsa, el preu mitjà de la vivenda a Espanya és un 21,3% inferior al de desembre del 2007, quan va arribar al seu màxim en el ‘boom’ immobiliari. Després dels descensos durant la crisi financera, el valor mitjà va tocar el seu mínim l’agost del 2015 i des d’aleshores s’ha revalorat un 32%.

A les ‘Capitals i grans ciutats’, l’increment des de mínims arriba al 38,4%, cosa que redueix la diferència respecte als seus màxims a un 19,8%. També a les ‘Àrees metropolitanes’ l’augment supera el 30% (+31,3 %). Per contra, a les localitats d’interior i costa atlàntica (‘Resta de municipis’), l’increment del valor mitjà és tan sols d’un 18% des del mínim registrat el desembre del 2016. La diferència més alta respecte al període 2007/2008 correspon a la ‘Costa mediterrània’, que es troba un 32,5% per sota dels seus màxims, seguida de ‘Resta de municipis’, que acumula una caiguda del 31%.