A Catalunya

La compravenda de vivendes va augmentar el 8,5% al maig

La concessió de préstecs hipotecaris per a la compra de vivenda va augmentar un 6,8%

2
Es llegeix en minuts
Eduardo López Alonso
Eduardo López Alonso

Periodista @Elabcn

ver +

La compravenda de vivendes a Catalunya va créixer un 8,5% al maig respecte del 2021, per sobre de la mitjana estatal. La imminent pujada dels tipus d’interès per part del Banc Central Europeu ha servit per accelerar operacions i emparaular condicions financeres i préstecs amb els bancs. Segons l’estadística notarial, el preu mitjà per metre quadrat se situa en els 1.917 euros, amb tendència a la moderació en els últims quatre mesos. La concessió de préstecs hipotecaris per a la compra de vivenda va augmentar un 6,8% el maig del 2022 respecte a l’any anterior, més de cinc punts per sobre de la mitjana interanual estatal.

Les dades de l’Observatori del Col·legi Notarial de Catalunya confirmen tendències i reafirmen les sensacions del sector immobiliari. Segons aquestes dades, es van portar a terme 9.840 compravendes, cosa que suposa un lleuger augment en comparació al mes anterior, on es van realitzar 9.290 operacions. El preu mitjà del metre quadrat és més gran que fa un any però tendeix a ser estable.

Raquel Iglesias, vicedegana del Col·legi Notarial de Catalunya, destaca que quant als préstecs hipotecaris per a l’adquisició de vivendes, la xifra total va augmentar a Catalunya al maig un 6,8% interanual en relació amb el mateix mes de l’any anterior, i va arribar a les 5.500 operacions, més de cinc punts per sobre de la mitjana interanual nacional, on només es va reflectir un augment d’un 1%. La quantia mitjana d’aquests va augmentar un 3,1%, tres punts més en comparació al mes anterior, on només es va experimentar un creixement d’un 0,1% interanual. En concret, es van arribar als 175.599 euros de mitjana. El percentatge de compravendes finançades mitjançant un préstec hipotecari es va situar en el 55,9%.

Notícies relacionades

Les dades de l’Observatori Notarial de Catalunya reflecteixen que la constitució de societats va augmentar lleugerament el maig del 2022 un 2,1% interanual respecte al mateix mes de l’any anterior, i es va situar així entre les cinc autonomies a experimentar un creixement quant al percentatge de creació d’empreses l’últim any. En concret, es van registrar un total de 1.910 noves societats. A nivell nacional, en canvi, la tendència es va mantenir a la baixa amb una disminució d’un 4% interanual.

Del total d’operacions registrades al maig, les societats amb un capital social fundacional d’entre 3.000 i 4.000 euros van assolir les 1.454 noves societats, fet que suposa un augment de tan sols un 0,2%. Dins d'aquestes, el capital mitjà de constitució va ser de 3.025 euros.