Crisi energètica

El preu de la llum i els carburants compromet l’estiu dels espanyols

Els elevats preus de l’electricitat, tres vegades més cara que fa un any, i del combustible, amb l’operació sortida d’agost a la cantonada, marquen les vacances

El preu de la llum i els carburants compromet l’estiu dels espanyols

Epi_rc_es

4
Es llegeix en minuts

La crisi energètica continua passant factura a les llars espanyoles, malgrat les mesures adoptades pel Govern, a un estiu marcat pels elevats preus de l’electricitat, tres vegades més cara que fa un any, i del combustible, amb l’operació sortida d’agost a la cantonada.

Aquest divendres es compleix, precisament, un mes de l’entrada en vigor del límit al preu del gas per a generació elèctrica, un mecanisme que ha alleujat en un 18,3% (uns 55 euros) els nivells del mercat majorista de l’electricitat o «pool», que repercuteix en la tarifa regulada a què estan acollits gairebé 11 milions de consumidors.

Les tensions geopolítiques derivades de la invasió russa d’Ucraïna a finals de febrer s’han apoderat dels mercats energètics, ja volàtils des de l’any passat per l’increment descontrolat de la demanda després de mesos d’alentiment econòmic per la pandèmia del coronavirus.

El temor d’un tall de subministrament de gas a Europa per part de Rússia, del qual continuen depenent un bon nombre de països de la Unió Europea, està portant al límit la cotització de les fonts energètiques, especialment després del recent tancament per manteniment del Nord Stream 1, que canalitza aquesta matèria primera cap a Alemanya.

Aquest context ha impulsat a l’alça el preu del gas natural. De fet, el gas natural TTF per a entrega l’agost al mercat holandès cau al migdia un 1,61% fins als 178,29 euros el megawatt hora (MWh), però multiplica en més de cinc vegades els 33,2 euros de fa un any.

S’hi sumen unes condicions climatològiques extremes, amb onada de calor a Espanya.

Això està provocant un augment de la demanda elèctrica –en màxims anuals: 38.248 megawatts (MW) la tarda d’aquest dimecres–, satisfeta, en bona mesura, pels cicles combinats, tecnologia més de cara a l’utilitzar gas per generar electricitat, davant el menor rendiment de l’eòlica.

Una tempesta «perfecta»

La situació recorda la viscuda fa just un mes, quan l’entrada en funcionament del «límit al gas» va coincidir amb una «tempesta perfecta» d’alta demanda i baixa producció renovable per la falta de vent i la calitja, com va explicar la vicepresidenta tercera i ministra per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera.

D’acord amb les dades elaborades per Efe, el preu mitjà de l’electricitat –que inclou la subhasta i la compensació a pagar pels consumidors beneficiaris a les centrals que utilitzen gas– entre el 15 de juny i el 15 de juliol ha rondat els 245 euros/MWh.

Es tracta dels nivells més elevats dels últims mesos, però més baixos que els 283,3 euros a què es va pagar de mitjana el MWh al març, que va acabar amb la factura més cara de la història.

Sense el mecanisme, en vigor fins al pròxim 31 de maig, la mitjana en aquests dies hauria sigut de 299,88 euros/MWh, més pròxima a la de la resta d’Europa, on veïns com França i Itàlia han tingut el «pool» per sobre dels 400 euros/MWh en les últimes sessions.

En comparació amb el 2021, el preu mitjà amb el límit al gas ha estat a prop de triplicar-se davant els 88,4 euros que va marcar entre el 15 de juny i el 15 de juliol de l’exercici anterior.

Sense anar més lluny, aquest divendres tornarà a superar els 300 euros/MWh, i per segona vegada en menys d’una setmana, la compensació al gas serà més gran que el valor de la subhasta per si mateix, representant un 51% del cost final.

Els combustibles baixen de màxims

A poques setmanes de l’agost, els conductors es mantenen atents a com evolucionen els preus dels carburants, que al juny van conquerir màxims històrics –1,941 euros el litre de gasolina i 1,9 euros, de gasoil– encara aplicant el descompte de 20 cèntims per litre prorrogat pel Govern.

No obstant, l’últim Butlletí Petroler de la Unió Europea confirma una lleugera tendència a la baixa ja que, en els últims set dies, la gasolina ha caigut fins als 1,872 euros i el gasoil, a 1,822 euros; en cas de no haver-se aplicat aquesta rebaixa, els dos carburants superarien els 2 euros per sisena i cinquena vegada consecutiva, respectivament.

Omplir un dipòsit mitjà de 55 litres amb gasolina arriba, als preus actuals, els 103 euros, mentre que amb gasoil se situa en 100 euros, cosa que suposa pagar prop de 22 euros més que a principis del 2022 si s’utilitza el primer carburant, i 26 euros si es tria el segon.

Amb la bonificació de l’Executiu, els consumidors s’estalvien prop d’11 euros a l’omplir un dipòsit d’aquest tipus, amb independència del combustible escollit.

Estalvi energètic

Notícies relacionades

Davant els plans de la Unió Europea de potenciar la seva autonomia i reduir el consum de combustibles russos, molts Estats han formulat les seves pròpies receptes per estalviar energia i reforçar els seus nivells d’emmagatzematge de cara al pròxim –i incert– hivern.

Si bé Espanya no és dels països que més depenen energèticament de Rússia, l’Executiu ha avançat que caldrà impulsar un augment del teletreball, fomentar el transport públic i limitar els termòstats, i la mateixa ministra Ribera ha apel·lat a l’«ús prudent de l’energia» en aquesta onada de calor.