Tipus de canvi

Un euro = un dòlar, ¿què suposa?

La depreciació de la divisa comuna afecta des del comerç exterior fins al turisme

Un euro = un dòlar, ¿què suposa?

REUTERS/Alex Domanski

2
Es llegeix en minuts
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en Economia

Ubicada/t a Barcelona

ver +

I al cap de 20 anys del seu naixement, l’euro arriba a la paritat amb el dòlar, és a dir, estan iguals. Aquesta situació es deu, segons el parer dels analistes, als temors d’una recessió a Europa, una remor que recorre els mercats com a conseqüència de l’escalada de la inflació, situada al juny en el 10,2% a Espanya, al nivell de fa gairebé quatre dècades; i en el 8,6% a la zona euro, el seu nivell més alt en 20 anys.

Però no és només això, sinó la intenció del Banc Central Europeu (BCE) d’apujar el preu dels diners, situats en el 0% des de fa una dècada. I ho farà en 0,25 punts el pròxim 21 de juliol i hi aplicarà un altre increment que podria ser de fins a 0,50 punts al setembre si els preus es desboquen encara més.

Després de tres augments dels tipus d’interès als EUA, el capital ha optat per creuar l’Atlàntic perquè el dòlar dona més rendiment. La Reserva Federal ha posat tota la carn a la graella. Però la diferència és que allà la política monetària de pujades del preu dels diners és per refredar una demanda que està disparada. És el que diuen els manuals. A Europa, en canvi, queda per veure que l’augment dels tipus d’interès serveixi per pal·liar els efectes d’un augment de preus relacionat amb la demanda. I amb el risc de’acabar provocant una caiguda de la demanda i una recessió per voler frenar la inflació.

1 Comprar o vendre dòlars surt més car

Un dels camps en què més es notarà és en les matèries primeres, que cotitzen i es paguen en dòlars. I això, en un moment en què el petroli i el gas estan pels núvols. En tot cas no és un avantatge per a les empreses dels EUA, ja que els seus productes i serveis es tornen més cars per als compradors estrangers.

2 Méss pobres

A la pèrdua de valor que suposa la inflació s’afegeix ara la relacionada amb el dòlar. En altres etapes, la pèrdua de valor respecte al dòlar abarateix les exportacions de la zona de l’euro, però en una situació com l’actual, amb els preus energètics disparats, es pot reduir el creixement i pressionar més la inflació a la zona de l’euro.

3 Exportacions més barates i importacions més cares

Notícies relacionades

Per a una empresa espanyola o italiana, o de qualsevol país de la zona de l’euro, serà més car comprar productes i serveis als EUA i altres països que operin amb dòlars. En canvi, resultarà més atractiu per als compradors de tercers països adquirir béns i productes de països de la zona de l’euro.

4 Turisme més car als EUA i més barat aquí

Viatjar als EUA no serà tan un xollo com en altres etapes. Per als europeus resultarà més car viatjar i comprar en la primera potència mundial. En canvi, per als nord-americans resultarà més atractiu visitar països europeus, ja que rebran més euros pels seus dòlars i, per tant, tindran més poder adquisitiu.