Tarifa elèctrica

El Govern tem que el preu de la llum es dispari una altra vegada per la nova onada de calor

La vicepresidenta Ribera demana als ciutadans un «ús prudent» del consum energètic per l’augment de la demanda amb l’alça de les temperatures i la menor producció prevista de les renovables

El Govern tem que el preu de la llum es dispari una altra vegada per la nova onada de calor

Epi_rc_es

3
Es llegeix en minuts
David Page

La història es repeteix tot just un mes després. Els factors que van empènyer a mitjans de juny que es disparés el preu del mercat de l’electricitat, coincidint amb l’arrencada del límit al gas a Espanya i Portugal, amenacen de reproduir-se en els pròxims dies i el Govern tem que es desencadeni una nova espiral d’alça de preus.

En els pròxims dies s’espera una nova onada de calor a Espanya que dispararà el consum d’energia i que reduirà la intensitat de la producció de les energies renovables (per menor vent i per menor eficiència de les plantes solars), mentre el gran gasoducte que uneix Rússia i Alemanya (Nord Stream) estarà tancat per tasques de manteniment i ficarà pressió als preus del gas i, amb això, també al de l’electricitat.

La vicepresidenta i ministra per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera, ha fet una crida als ciutadans espanyols per ser «particularment cauts» davant l’onada de calor que ve, la segona en menys d’un mes. En la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, a més de reclamar mesures de protecció de la salut i de prevenció d’incendis, Ribera ha sol·licitat a la societat un «ús prudent» del consum elèctric, en un escenari en què s’elevarà la demanda i que la producció amb renovables descendirà, amb el consegüent impacte en el preu de l’electricitat.

Des del Govern s’insisteix que l’escenari espanyol és «més encoratjador» que el d’altres països europeus, amb risc cert sobre la seva seguretat de subministrament de gas procedent de Rússia i el seu impacte a la producció d’electricitat nacional. Alemanya ha activat un nivell d’alerta per possible talls de subministraments i ha demanat a la seva població reduir consums de llum i de gas, amb recomanacions sobre els temps de dutxa o sobre l’aturada d’electrodomèstics durant la nit per estalviar.

L’Executiu i el mateix sector energètic espanyols han estat remarcant que no hi ha risc per a la seguretat de subministrament energètic en el mercat espanyol, ni de gas (per la consistent baixa exposició a Rússia i per la diversificació dels proveïdors) ni de llum. Però Govern i companyies sí que reconeixen que la crisi energètica afectarà el mercat espanyol per la pujada dels preus.

L’escenari es repeteix

L’esperadíssima estrena a mitjans de juny del límit al gas –el pla estrella d’Espanya i Portugal per abaixar la llum que els dos països es van barallar a Brussel·les durant setmanes fins a aconseguir l’OK definitiu– va tenir resultats decebedors. S’esperava una arrencada amb rebaixes substancials del preu de la llum gràcies a la posada en marxa de la denominada excepció ibèrica, que implica que Espanya i Portugal imposaran durant un any un preu màxim al gas que s’utilitza per produir electricitat per, amb això, rebaixar la cotització del conjunt del mercat majorista elèctric i evitar que l’alt preu del gas contamini el que es paga per l’electricitat produïda per la resta de tecnologies.

Però durant els primers compassos de la mesura el preu final de l’electricitat que van haver de pagar els 10 milions de llars amb tarifa regulada de llum (preu voluntari per al petit consumidor, PVPC) i les indústries que compren energia directament en el mercat elèctric va encadenar pujades. Una inesperada estrena a causa que la demanda d’electricitat es va disparar com a conseqüència de l’onada de calor i que l’aportació de les plantes renovables va caure.

Notícies relacionades

Amb més consum i menys renovables, la generació de les centrals de gas es va disparar el juny fins a màxims històrics per cobrir tota la producció elèctrica necessària i ho va fer en un moment en què el preu del gas es va disparar pel pols de Vladímir Putin a Europa, retallant el subministrament de gas a grans economies continentals i quan el sistema dissenyat pels Governs d’Espanya i de Portugal obliga a pagar una compensació a les plantes de gas per cobrir els seus costos reals de producció.

En les setmanes posteriors, entre finals de juny i principis de juliol, l’efecte de l’excepció ibèrica sí que s’ha deixat notar, amb el mercat elèctric espanyol marcant preus molt inferiors als d’altres països europeus i amb rebaixes en relació amb el preu que hauria registrat sense haver-se adoptat les mesures. Però la nova onada de calor d’aquests dies obre un escenari que amenaça de ser massa semblant al de fa un mes.