Next Generation

La sostenibilitat mediambiental s’emporta el 40% dels fons europeus el 2022

  • Fins a l’abril, només s’havien compromès 1.600 milions dels gairebé 11.500 milions que aquest any es dedicaran directament a projectes així

  • Sobre paper, la dotació més gran se l’emporta un pla per fer més sostenible el sector turístic

La sostenibilitat mediambiental s’emporta el 40% dels fons europeus el 2022
2
Es llegeix en minuts
Paula Clemente
Paula Clemente

Periodista

Especialista en Consum, start-ups, sector emprenedor

ver +

Dels 28.000 milions d’euros que pretén repartir el Govern dels fons europeus Next Generation aquest any, com a mínim el 41% (uns 11.500 milions), aniran directament a projectes de sostenibilitat mediambiental. Així ho conclou un estudi de CaixaBank Research, que, a més, remarca que aquesta xifra no té en compte l’impacte indirecte d’altres projectes que no estan estrictament pensats per a la sostenibilitat, però que sí que suposen fomentar-la. Com a exemple, els 1.700 milions d’euros que es destinaran a millorar la xarxa de Rodalies i la connexió ferroviària amb Europa, que no estan inclosos en l’estudi, però que amb tota probabilitat ajudaran a reduir les emissions de carboni relacionades amb el transport privat.

En aquest sentit, l’informe es fixa en el paquet destinat a aconseguir un sector turístic més sostenible (1.400 milions d’euros), en la dotació per a la renovació energètica de vivendes i barris (1.390 milions) i en la injecció prevista per transformar el sector industrial i la R+D+I en clau sostenible (1.360 milions). També en les inversions previstes per implantar zones de baixes emissions en àrees urbanes i per a la rehabilitació energètica d’edificis públics o en les actuacions per potenciar les energies renovables a Espanya.

En total, 11.500 milions d’euros previstos per al 2022, una xifra que correspon al 16% de tot el volum que la Comissió Europea transferirà a Espanya (70.000 milions d’euros). És a dir, que si reparteix els diners que toquen aquest any, el país se situaria ja a mig camí de complir el compromís adquirit amb Brussel·les que com a mínim el 37% d’aquestes ajudes vagi a inversions verdes.

«Ara la clau és que aquests diners flueixin al sector productiu i s’executin aquestes inversions a partir de convocatòries ben dissenyades i prou àmplies», analitza el responsable de l’informe, Javier García-Arenas.

Volum compromès

Perquè, efectivament, fins al mes d’abril només el 14% d’aquest volum (el 5% de tots els diners que es preveuen repartir aquest any) tenia nom i cognom, ja que el Govern només havia compromès al voltant de 1.600 milions d’euros. Segons aquest mateix estudi, 600 milions ja estan compromesos per a la sostenibilitat del turisme (menys de la meitat del paquet total); 500 milions, per a la construcció de vivendes de lloguer social eficients energèticament; 400 milions per a la rehabilitació sostenible d’edificis públics i 120 milions per a la gestió de residus.

«L’actual simbiosi entre sostenibilitat i economia pel context geopolític i per la necessitat d’accelerar la transició energètica és una finestra d’oportunitat que ha d’afavorir l’execució d’aquests projectes, si bé l’augment dels preus de les matèries primeres i l’enduriment de les condicions financeres pot retardar algunes inversions», adverteix l’autor de l’estudi. 

PERTE de les renovables

Notícies relacionades

Malgrat tot, García-Arenas es mostra optimista amb tot el que arribarà més enllà del 2022. Entre altres coses, el PERTE centrat en les energies renovables, l’hidrogen verd i l’emmagatzematge energètic, que va associat a una inversió pública entre el 2022 i el 2026 de 6.900 milions d’euros.

«En definitiva, el Pla de Recuperació donarà un impuls important a la sostenibilitat de la nostra economia», conclou. «Això s’haurà de conjugar amb una visió estratègica àmplia que permeti aprofitar oportunitats per augmentar el rol d’Espanya en l’àmbit europeu en matèria energètica», afegeix.