Presidenta de Barcelona Global

Maite Barrera, del poble al veïnatge universal

  • La nova presidenta recorda les peripècies per criar quatre fills i tirar un negoci endavant, i destaca la importància de la «igualtat domèstica» a la llar

Maite Barrera, del poble al veïnatge universal

Andreu Dalmau

4
Es llegeix en minuts
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en Economia

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Lluny de defugir els seus orígens, Maite Barrera Xaubet, la nova presidenta de Barcelona Global, l’associació privada sense ànim de lucre que entre els seus últims èxits ha contribuït a portar a la capital catalana la Copa Amèrica de vela del 2024, els reivindica. Tant al proclamar amb orgull: «Soc de poble» (va néixer a Tordera, en la part nord de la comarca del Maresme, tocant a la de La Selva, a Girona) com per la barreja de satisfacció i agraïment amb què parla dels seus pares (pare i mare, per cert, recalca i «a qui els hi dec tot», afirma) que li van inculcar com als seus dos germans, Santi i Gemma, la importància de l’educació i la cultura de l’esforç. La relació familiar d’aquesta emprenedora global d’origen «de poble» es manté a través d’un xat de WhatsApp que han batejat com «El club de la Iaia» (àvia, en català).

I tots aquests valors els ha mirat de transmetre als seus quatre fills, Júlia, de 6 anys; Chloe; de 9; Marc, de 12 i Pau, de 14 anys. Amb 24 anys en comú com a parella d’un holandès, el Paul, enamorat de Barcelona, enginyer aeroespacial i clarinetista, assegura que són com el ‘yin i el yang’, un complement perfecte amb què s’han repartit al 50% la part més essencial de la conciliació, la igualtat domèstica, assegura aquesta emprenedora.

En tot cas, Barrera, que en el seu ADN tenia ja el cuc de l’emprenedoria, ha hagut de fer com «un saltimbanqui» per criar quatre fills i alhora tirar endavant la consultoria estratègica Bluecap, que va fundar el 2005 i que des del 2020 està integrada a Globant, del comitè executiu de què forma part i que té la participació més gran del seu negoci als EUA.

Amunt i avall amb el nen

Al muntar la companyia amb 31 anys («em maquillava per semblar més gran», recorda), anava amb l’AVE amunt i avall amb el fill menor, que portava a les reunions. Al llarg d’aquest període estava tan ocupada que va arribar tard a naixements dels seus fills, diu fent broma. Se li va passar l’hora que tenia programada per a cesàries.

I és que allò d’emprendre ho portava molt incorporat de sèrie. Amb 12 anys, recorda, feia classes de matemàtiques i gràcies a això, amb el temps, es va comprar la primera moto. I amb els anys, a més es va adonar que hi havia una manera d’aconseguir ser empresària i alhora tenir una família. «Volia ser mare i vaig veure que l’única manera era tenir la meva pròpia empresa», després d’una primera fase professional en què «pràcticament vivia en hotels», quan treballava a la consultoria Oliver Wyman a Londres i Madrid, cosa que la va portar a viatjar per tot Europa i Llatinoamèrica.

Barrera explica amb orgull que els seus pares, el Lluís i la Consol, encara viuen en una ‘casa de pagès’ i amb gairebé 80 anys continuen treballant. El seu pare va comprar un autobús. I la seva mare, que l’acompanyava com a guia, coneix pràcticament «la història no escrita» de molts pobles.

Tot i que es va enfocar inicialment cap a les matemàtiques, va acabar estudiant a ESADE (del patronat del qual forma part actualment i va ser la primera dona que va presidir ESADE Alumni el 2017), animada pel seu pare, i després se’n va anar als EUA finançant els estudis «amb targetes de crèdit», recorda. Insisteix en l’agraïment als seus pares, però també a l’escola on va estudiar a Girona, Les Alzines.

Notícies relacionades

Acostumada a viatjar per les seves responsabilitats –ho fa amb molta freqüència–, ara haurà de compaginar-les amb la presidència de Barcelona Global, entitat en què ha agafat el testimoni d’Aurora Catà. Es tracta d’una associació privada, independent i sense ànim de lucre composta per un total de 220 de les principals empreses, centres d’investigació, emprenedores, escoles de negocis, universitats i institucions culturals de la ciutat.

També la integren més de 880 professionals per fer de Barcelona «una de les millors ciutats del món per a talent i activitat econòmica». Entre les iniciatives d’aquesta associació destaca la constitució de Barcelona & Partners, gràcies a la qual es va aconseguir la Copa Amèrica de vela el 2024. Un dels compromisos de la nova presidenta –que s’ha dotat d’un potent equip en què hi ha des del central del Barça Gerard Piqué, que al seu torn és empresari; fins a Dani Puig (grup Puig) i Oriol Pinya (Abac Capital)– és continuar treballant per fer de la capital catalana «un referent per al talent que impacta». Un altre èxit de Barcelona Global ha sigut el Barcelona International Welcome Desk, que facilita el desembarcament de talent a la ciutat o les aportacions a la llei de ‘start-ups’.

Talent i inversió