Patronal

Conpymes demana al Defensor del Poble investigar si les plataformes d’ocupació discriminen per edat

  • El president de la patronal José María Torres exigeix prohibir la publicació d’ofertes de treball que incloguin llenguatge edatista

Conpymes demana al Defensor del Poble investigar si les plataformes d’ocupació discriminen per edat

ZOWY VOETEN

2
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La patronal Conpymes ha elevat una queixa davant el Defensor del Poble i l’ha instat que investigui si les plataformes d’ocupació discriminen per edat en els seus processos de selecció i intermediació. La sol·licitud la registrarà el president de l’organització empresarial de pimes, José María Torres, aquest divendres, segons ha pogut confirmar EL PERIÓDICO. En la mateixa sol·licitud exigeix prohibir la publicació d’ofertes de treball que incloguin llenguatge edatista.

Segons les últimes dades publicades per l’Enquesta de Població Activa (EPA) de l’INE, 4 de cada 10 aturats a Espanya tenen més de 45 anys. L’atur entre les capes més veteranes és una realitat relativament nova al mercat laboral espanyol. Fins al punt que fa una dècada la proporció d’aturats ‘sèniors’ era la meitat que l’actual. Fruit de la crisi del maó i la bombolla financera del 2008 milers de majors de 45 anys van perdre la seva ocupació, van quedar desbancats del mercat de treball i no han aconseguit reenganxar-se. 

Els ‘sèniors’ són un dels col·lectius, junt amb els joves, els migrants i les dones, identificats sistemàticament com de difícil inserció laboral en l’elaboració de polítiques actives d’ocupació. ¿Per què? Moltes empreses anticipen en aquests perfils demandes de salaris alts, falta d’habilitats digitals, dificultat per aprendre la cultura organitzativa i de treball d’una nova empresa, responsabilitats familiars o altres prejudicis. Prejudicis coneguts com a ‘edatisme’. 

 

I des de Conpymes denuncien que les empreses de treball temporal o reclutament de personal esbiaixen els seus algoritmes i processos de selecció per prioritzar als perfils més joves i obviar els més veterans. «Aquesta vulneració de drets té serioses repercussions per a l’economia del país, no només via consum, sinó també via recaptació impositiva i capacitat de competitivitat. No oblidem que el col·lectiu és l’aliment de menors en edat de formació, que veuen minorades les seves oportunitats per l’empobriment dels seus pares», alerten des de Conpymes.

Veterà karateka contra l’edatisme

Notícies relacionades

La lluita contra la discriminació per raó d’edat és una de les croades que ha defensat Torres durant la seva trajectòria professional. Després de l’esclat de la covid, aquest excampió del món de karate va impulsar la campanya #NoALaDiscriminacionPorEdad, amb l’objectiu de sensibilitzar els seus col·legues empresaris. Abans, el 2015 va guanyar un Premi Gaudí –com a productor– pel curtmetratge ‘El Corredor’, un film en el qual un empresari arruïnat i un treballador que aquest va acomiadar reflexionen sobre la falta d’oportunitats per als veterans que perden pistonada en la recta final de la seva carrera.  

«Des de Conpymes, la confederació nacional de pimes, que representem més de dos milions de pimes i autònoms, entenem que és urgent desenvolupar una legislació específica, amb capacitat inspectora, sancionadora, i que vetlli per una protecció efectiva dels drets del col·lectiu», han traslladat al Defensor del Poble en la seva denúncia.