Empreses

La UE acorda exigir un 40% de dones als llocs de direcció de les grans empreses

Hi haurà mesures vinculants per aconseguir un objectiu al qual s’haurà d’arribar el juny del 2026

La UE acorda exigir un 40% de dones als llocs de direcció de les grans empreses

EUROPA PRESS / DPA / Philipp von Ditfurth

1
Es llegeix en minuts

Els negociadors del Parlament Europeu i dels Vint-i-set han aconseguit aquest dimarts un acord per fixar una quota d’almenys un 40% de dones en els càrrecs directius de les grans empreses europees per a finals de juny del 2026.

La directiva crearà un procediment obert i transparent perquè el consells no executius de les empreses comunitàries comptin almenys amb un 40% de dones per al juny del 2026. En aquest sentit, hi haurà mesures vinculants per aconseguir aquest objectiu.

Els estats membre que aprovin quotes tant per als consells executius com els no executius, el mínim de presència de dones serà del 33%. A més, els països hauran de crear un sistema de penalitzacions que sigui punitiu amb les empreses que no arribin a aquestes quotes.

La presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, ha celebrat aquest acord en el seu compte de la xarxa social Twitter i ha mostrat el seu agraïment per a tots els que ho han fet possible. «És un gran dia per a les dones a Europa. També és un gran dia per a les empreses. Perquè més diversitat significa més creixement, més innovació», ha remarcat la cap de l’Executiu comunitari.

Notícies relacionades

L’acord provisional, anunciat per la presidència francesa de la UE, necessitarà encara el vistiplau del ple de l’Eurocambra i del Consell per ser definitiu.

El 2020, gairebé una dècada després d’un primer intent, Brussel·les va recuperar la proposta de l’etapa de José Manuel Durao Barroso al capdavant de la Comissió Europea amb la qual es va intentar fixar una quota del 40% de presència femenina als llocs no executius dels consells d’administració de les empreses cotitzades. La iniciativa va quedar llavors bloquejada pel rebuig dels Estats membre a legislar en aquest sentit.

Temes:

Unió Europea