Comicis

Sánchez Llibre avança les eleccions a Foment i s’hi torna a presentar

La junta directiva decidirà dilluns que ve la data, que probablement serà al juliol

Sánchez Llibre avança les eleccions a Foment i s’hi torna a presentar
2
Es llegeix en minuts
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en Economia

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Eleccions a Foment del Treball. El president de la patronal catalana, Josep Sánchez Llibre, ha convocat la junta directiva per dilluns que ve i en un dels punts de l’ordre dia s’inclou la convocatòria d’eleccions, segons ha pogut saber aquest diari de fonts coneixedores del text. L’actual president té la intenció de tornar a presentar-se per poder culminar alguns dels projectes que té en cartera, segons ha explicat als seus col·laboradors. En l’ordre del dia, firmat pel secretari de l’organització, David Tornos, també s’inclou un informe del president i la presentació de l’informe de conjuntura econòmica.

D’aquesta manera, Sánchez Llibre ha optat per avançar un parell o tres de mesos els comicis que inicialment s’haurien de convocar al setembre. Ara, a falta que la junta directiva fixi una data de celebració, tot apunta que tindran lloc durant el juliol vinent, el mateix mes en què el Cercle d’Economia celebrarà comicis amb dos candidats per primera vegada en 64 anys, l’empresària i economista Rosa Cañadas i l’exconseller delegat del Banc Sabadell, Jaume Guardiola.

Tardor complicada

¿I per què l’avanç? Doncs perquè des de la patronal catalana s’espera que la tardor sigui més complicada com a conseqüència de les pujades dels preus, que afecta ja no només l’energia i els carburants, sinó també la cistella de la compra i les dificultats que es preveuen en la negociació dels convenis col·lectius. I per a això serà molt millor un equip amb quatre anys per davant que un altre que hagi d’enfrontar-se a unes eleccions, segons han explicat fonts coneixedores de la convocatòria electoral.

Sánchez Llibre va ser ratificat per l’assemblea electoral de Foment del Treball el 5 de novembre del 2018. Durant el seu mandat, s’ha caracteritzat per una autèntica croada contra les polítiques de l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, així com contra la política tributària del Govern de la Generalitat. Sánchez Llibre va aconseguir també el recolzament de la CEO per promoure un recurs d’inconstitucionalitat contra l’impost de patrimoni, que no va prosperar. Un dels seus objectius, recuperar el màxim de seus socials que van marxar de Catalunya abans, durant i després del referèndum independentista del 2007, no ho ha aconseguit encara, tot i que sí que ha aconseguit que se sumin a l’organització noves empreses i sectors.

Unitat d’acció

Notícies relacionades

A més d’ampliar la unitat d’acció amb l’altra patronal catalana, Pimec, Sánchez Llibre va acabar també amb el contenciós amb la patronal vallesana Cecot, a la qual l’anterior president, Joaquim Gay de Montellà va retirar la condició de sòcia de manera temporal. Malgrat les diferències ideològiques, Cecot va tornar a l’organització després d’uns mesos d’intenses negociacions.

Algunes fonts han atribuït interès per part de Sánchez Llibre per incidir en les eleccions en la CEOE, de la qual és vicepresident. El cert és que no hi ha gaire sintonia amb el president de la CEOE, Antonio Garamendi. El president de Foment ha negat en tot moment qualsevol intenció de presentar-se a aquests comicis. En tot cas, la patronal catalana es va abstenir davant l’acord amb els sindicats sobre la reforma laboral, fet que va arribar a interpretar-se com un no encobert a aquest pacte, juntament amb altres organitzacions.