Indústria

Extremadura allotjarà la segona gigafactoria espanyola de bateries per a cotxes elèctrics

El projecte està promogut per Acciona i el grup asiàtic Envision i s’ubicarà a Navalmoral de la Mata | Es contempla una inversió inicial de 800 milions d’euros i capacitat de 10 GW escalables que donaran feina a un miler de persones

Extremadura allotjarà la segona gigafactoria espanyola de bateries per a cotxes elèctrics
2
Es llegeix en minuts

No serà la de Volkswagen, però en «seran d’altres». Extremadura acollirà la segona gigafactoria espanyola de bateries per a cotxes elèctrics, una planta que ocuparà 200 hectàrees del polígon industrial Expacio Navalmoral, a Navalmoral de la Mata, i que està promoguda per Acciona i el grup asiàtic Envision. Els promotors donaran a conèixer el projecte en les pròximes hores, però segons ha pogut confirmar ‘El Periódico de Extremadura’, per a la primera fase es contempla una inversió de 800 milions d’euros i la creació de mil llocs de treball directes.

La planta tindrà una capacitat de 10 GW escalables que es podrien ampliar a 30 en fases successives (de 10 GW cada una), i arribar als 3.000 llocs de treball i els 2.000 milions d’inversió gràcies a les ajudes del Perte d’Energies Renovables, Hidrogen Renovable i Emmagatzemament. El projecte està vinculat a les reserves de liti de la província de Càceres per a l’aprofitament i optimització de tota la cadena productiva, des de l’extracció i tractament del mineral fins a la fabricació de cel·les de bateries i càtodes per a diverses indústries.

A l’espera que Acciona i Envision donin a conèixer el projecte en les pròximes hores, el portaveu de la Junta d’Extremadura, Juan Antonio González, ha volgut ser «prudent» en la seva valoració, si bé ha assenyalat que la regió «canviarà radicalment el seu destí en els pròxims anys» d’acord amb les dades i les inversions que l’Executiu maneja. «Si és veritat, seria la notícia de les nostres vides», ha assenyalat en la roda de premsa posterior al Consell de Govern.

Notícies relacionades

González ha destacat l’esforç realitzat per l’Executiu perquè Extremadura sigui una regió atractiva a ulls dels inversors i ha assegurat que en aquests moments compleix «totes les condicions» perquè vinguin projectes importants. «Tenim la superfície més gran de sòl industrial disponible que mai de la vida va tenir la Junta i les localitzacions, els processos de formació i la problemàtica derivada de permisos industrials es treballa a l’uníson», ha apuntat.

«Revolucionari a Espanya»

Va ser el 7 d’abril passat quan el president de Grup Acciona, José Manuel Entrecanales, va anunciar a la junta general d’accionistes que estava en converses amb una de les principals empreses d’energia i tecnologia del món, per portar a terme un projecte de fabricació de bateries i de mineria de liti a Espanya. Entrecanales no va especificar llavors el nom de la companyia asiàtica ni va donar detalls del projecte, tan sols va assenyalar que les converses estaven en una fase avançada i el va qualificar de «revolucionari a Espanya».